Wpis z mikrobloga

Podpiąłem bramkę #xiaomi pod #domoticz.
Z poziomu domoticza widzę jedynie czujniki, np otwarcia okna, nie widze zadnych urzadzen (odkurzacz, nawilzacz, oczyszczacz). Czy to tak ma dzialac?
Myslalem, ze bede mogl je latwo kontrolowac.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kypy: jak dodałeś bramkę to zobaczysz tylko czujniki podpięte do tej bramki (temperatura, kontaktrony, czujki ruchu etc.). Pozostałe sprzety nie łączą się z bramką, więc musisz je inaczej dodawać. Oczyszczacz powietrza do domoticza dodawałem jakiś czas temu za pomocą biblioteki miio.
  • Odpowiedz
@zan: dzieki, ja mam Air Purifier 2 Pro EU i chyba nie da sie inaczej jak przez hackowanie apki - tym sposobem mi sie udalo.
Poleglem na nastepnym etapie bo mam taki błąd:

/home/pi/domoticz/plugins/xiaomi/airpurifier# node airpurifier.js 192.168.0.45 led off
Setting device led to: off
(node:22889) UnhandledPromiseRejectionWarning: Error: Could not connect to device, token needs to
  • Odpowiedz
@Kypy: Heh, skąd ja to znam... Dodaj sobie tymczasowo urządzenie typu 'dummy' jako selector wywołujący komendy dla poszczególnych akcji - coś jak u mnie na screenie. Tymczasowe rozwiązanie przez rok już działa i nie widzę sensu go zmieniać :) U ciebie pewnie lepiej się sprawdzi wywołanie komend lokalnie przez script:// niż tak jak u mnie po http://
zan - @Kypy: Heh, skąd ja to znam... Dodaj sobie tymczasowo urządzenie typu 'dummy' j...

źródło: comment_kRrCpdrSWlczRQCssCDhQ2KHOvtmTqEo.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kypy: i jeszcze mały tip jeżeli chodzi o uruchamianie skryptów w domoticzu - tam nic nie działa na logikę albo moja logika jest zbyt ograniczona, aby zrozumieć co i jak ma działać. Musisz stworzyć skrypt, który uruchomi komendę i da jakąś zwrotkę domoticzowi bo (przynajmniej u mnie) w żaden sposób złożonej komendy nie mogłem uruchomić z poziomu domoticza. Poniżej przykład skryptu, który jest podlinkowany w domoticzu jako tigger uruchomienia urządzenia
zan - @Kypy: i jeszcze mały tip jeżeli chodzi o uruchamianie skryptów w domoticzu - t...

źródło: comment_kfhwbYHtKcukAFBezAnPsJrye2ztiD2M.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz