Wpis z mikrobloga

@NAGI: bardziej ciągnie mnie na północ. Mieszkałem już we Włoszech i tak średnio mi się podobało. Z mojego doświadczenia poludnie dobre na wakacje, ale do pracy słabo.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Anderande: pracujesz zdalnie, czy w firmie? Ja właśnie pałam niechęcią do zimnego klimatu i już niewiele mi zostało do decyzji o cieplejszym miejscu.
"do pracy słabo" masz na myśli głównie IT, czy ogólniej we Włoszech masz na myśli?
  • Odpowiedz
@Anderande: Też myślałem nad tym co Ty. W Norwegii podobał mi się brak smogu, ogólna atmosfera jakaś taka przyjemniejsza wszędzie no i oczywiście natura. Pamiętaj, że w Norwegii płace są bardziej wyrównane więc jest duża szansa, że będziesz miał trochę niższy standard życia w Norwegii jako programista niż jak w Polsce.
  • Odpowiedz
@Rzodkief: z drugiej strony gdziekolwiek nie wyjadę na wakacje będzie dla mnie tanio. W przypadku pracy w Polsce i wypadu na weekend/wakacje zawsze czuję się biedny (,)
  • Odpowiedz
@Rzodkief: standard życia to nie tylko wypłata :)

@Anderande:
Różnica wypłaty w porównaniu do kierowcy ciężarówki będzie dużo niższa niż w Polsce.

Obecny kurs korony nie daje aż takiego „wow” w wycieczkach zagranicznych, życie na
  • Odpowiedz
@reroute: tutaj dyskusja o programista15k, jeżdżąc lokalnie raczej tyle się nie wyciąga. W Norwegii kierowca ciężarówki „w koło dzwona” zarabia dosyć podobnie do programisty bez języka norweskiego jak nie lepiej :)
  • Odpowiedz
@NAGI: pracuję zdalnie, ale mam opcje pracy w kilku biurach w Polsce. Pracowałem tylko w IT we Włoszech. Nie podobało mi się podejście do pracy, relacje z Włochami (strasznie niekonkretni i kłamcy), kiepska znajomość angielskiego oraz wszechobecny syf i nieporządek. Odnośnie zimnego klimatu, to lubię zimę i szarugę, więc krótkie dni i pizgawa mi nie przeszkadzają :)
  • Odpowiedz