Wpis z mikrobloga

#100sniadanchallenge

35/100

Placuszki bananowo-owsiane z kakao

Czas: 20 minut

Co potrzebujemy?

- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 jajka
- 1 banan - im bardziej dojrzały tym słodsze placki będą
- łyżeczka kakao
- pół łyżeczki masła
- miód lub syrop klonowy
- płatki migdałów, wiórki kokosowe do posypania

Przepis:

- Płatki owsiane blendujemy na mączkę - ja używam do tego takiego małego blendera do smoothie - daje radę :-)
- Dodajemy jajka, pokrojonego banana, masło oraz łyżkę kakao - wszystko razem miksujemy.
- Placki smażymy na patelni do naleśników - na nagrzaną patelnię wlewamy ciasto, smażymy kilka minut, aż na wierzchu pojawią się bąbelki, wtedy energicznym ruchem przewracamy na drugą stronę - smażymy do zarumienienia.
- Placki przekładamy na talerz i polewamy miodem lub syropem klonowym, dodajemy migdały i wiórki kokosowe.

Smacznego życzę ja, @aiclooo!

#foodporn #jedzzwykopem #gotujzwykopem #glupiewykopowezabawy #sniadanie #mikrokoksy
aiclooo - #100sniadanchallenge 

35/100

Placuszki bananowo-owsiane z kakao

Cz...

źródło: comment_CGpgpokRyd32vCPsHIMg81ZPxG6RSs3O.jpg

Pobierz
  • 30
@aiclooo: Może głupie, ale zawsze mnie to zastanawia w przepisach.
Co to znaczy łyżka? A co łyżeczka?
Mam różne łyżki stołowe, głębsze, płytsze. Dodatkowo jak ja mam to odmierzyć? "Łyżka płatków" to taka ilość płatków, która "na płasko" wejdzie na przeciętną łyżke stołową?
Czy może mam usypać "kupkę" i nagle to będzie ze 2 razy więcej płatków niż na płasko?
@aiclooo: płatki przed blendowaniem mają być surowe? Dałby się najpierw ugotować płatki, a potem postępować jak w przepisie? Niedogotowana owsianka to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W sumie nawet często robię podobne.
Zamiast banana można dać odżywkę białkową i użyć odtłuszczonego kakao + do polania jakiś sos zero, albo nawet bez czegokolwiek. Do tego nieco proszku do pieczenia i jesli ktoś potrzebuje słodsze to erytrylot, albo inny słodzik :D
@aiclooo:
@aiclooo: Nie wiem czemu tak jest, że zawsze dusze te naleśniki chyba z 10min na stronę zanim się dobrze zarumienią i staną się zwarte odpowiednio.

Może jakiś protip, jak zrobić taki bardzo cienki i elastyczny naleśnik? Zawsze wychodzą mi takie, których nie da się zwinąć w rulon
@Gimpson: 3 jajka, szklanka mleka, 1,5-2 szklanki mąki, szczypta soli, woda do rozrzedzania, 2 łyżki oleju.
Roztrzep jajka z kilkoma łyżkami mleka i solą, wsyp mąkę, pobełtaj, wlej reszte mleka i bełtaj do uzyskania gładkiej masy. Potem dolewaj wody aż uzyskania konsystencji gęstego syropu (zwykle pół szklanki albo deczko więcej), na końcu wlej olej, zamieszaj i odstaw na 10 minut. Rozgrzej patelnię naleśnikową na full, wylej 1 łyżkę wazową ciasta i