Wpis z mikrobloga

Jak sobie przypomnę, że 2 tysiące lat temu jakiś chory na schizofrenie stolarz ubzdurał sobie, że jest synem boga (a jego ojciec nie jest jego ojcem, bo urodziła go dziewica zapłodniona przez boga), znalazł sobie paru wsiowych przygłupów, którzy w to uwierzyli i dopisali mu jakieś cuda z d--y i teraz mamy XXI wiek, poznaliśmy prawa fizyki, biologii, chemii i obecny rozwój technologii zastopował wszelkie "cuda" i rzekome dowody wiary, bo po zbadaniu ich okazują się zwykłą ściemą, wiemy, że "opętania" są skutkiem chorób psychicznych, duchy i demony natomiast zazwyczaj paraliżami sennymi i mimo to w Jezuska wierzy nadal kilkaset milionów osób, które w imię tej śmiesznej wiary chce mordować kobiety poprzez zmuszanie ich do rodzenia zdeformowanych płodów albo nadal chcą prześladować homoseksualistów i palić ich na stosach, bo mają wyłącznie inne preferencje łóżkowe to mi się aż gorąco robi.

#bekazkatoli #przemyslenia #neuropa #bekazprawakow #chrzescijanstwo
Clefairy - Jak sobie przypomnę, że 2 tysiące lat temu jakiś chory na schizofrenie sto...

źródło: comment_wINAHdW3spNBMpKUz3DQFDqb6fhZjP8u.jpg

Pobierz
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@prut: czy tacy miłosierni ludzie jak katolicy nie powinni pomagać bliźniemu, niezależnie od jego poglądów, orientacji i wiary? Dlaczego bycie chrześcijaninem polegało na mordowaniu innowierców, paleniu dzieł naukowych i naukowców.

Zajebisty sens własnego życia - nienawidzić myślących inaczej.

Postępowość jaką głosisz powinna polegać na powiedzeniu "przepraszam" i zamknięciu tej organizacji... razem z delegalizacją wszystkich innych religii, których hierarchowie oficjalnie popierają mordowanie w imię religii.
  • Odpowiedz
@Clefairy: Zawsze mnie właśnie zastanawia czy typ zachorował na schizofrenię, czy był jakimś mega zdolnym magikiem/zręcznym oszustem który potrafił zajebiście bajerować ludzi. Albo cała historyjka z Maryją dziewicą - czy to było tak że laska dała d--y komuś w locie na pewnej wieczerzy zdradzając przy tym Józefa i niechcący zaszła? Przy czym z jakiegoś powodu z Józkiem się na tyle nie układało że nigdy ze sobą nie polegli więc Maryja
  • Odpowiedz
@kinlej: Nie wiem skąd wziąłeś w opisie po lewej stronie "wizerunek Jezusa". Nikt nie twierdzi, że dokładnie tak wyglądał. To jest wizualizacja jak mógłby wyglądać i jej celem jest pokazanie, że zupełnie inaczej, niż tak popularny dzisiaj Cezar Borgia. I ten wizerunek po prawej stronie też jak najbardziej pokazuje jak mógłby wyglądać dzisiejszy prezydent z perspektywy kogoś z 4000 roku - że był białym Europejczykiem.
  • Odpowiedz
I to zdanie cię pogrąża. Bo myśląc tak wiem że g---o wiesz, g---o widziałeś i co najwyżej w dupie byłeś ;)

@dzorcz To. Już w XVII znano na tyle dobrze prawa fizyki, żeby stwierdzić, że Jezus chodzący po wodzie i zmieniający wodę w wino trochę im przeczy.

Taki kościół etiopski uznaje Jezusa wyłącznie za człowieka i zaprzecza cudom Jezusa. Poza tym ten tekst z witaminą C też jest raczej średni.
  • Odpowiedz
@Clefairy: Dzień dobry wieczór.
Religia katolicka powstała ze zlepku wierzeń lokalnych oraz mitraizmu jak dobrze pamiętam, tak?
No w sumie sobie mogą zakazywać co chcą pomiędzy sobą, nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mecenas_z_piaseczna: a to nie o to chodzi w cudach że się nie da ich potwierdzić prawami fizyki które znamy.

Tak samo można powiedzieć że istnieje niezerowe prawdopodobieństwo że w kieszeni ma milion dolarów. A nie mam.

Im więcej ogarniesz tego co ludzkość się nauczyła, odkryła, tym bardziej zdasz sobie sprawę ile jeszcze zostało.
  • Odpowiedz
@Clefairy: Mam podobnie, ale mnie najbardziej zastanawia rola Biblii w tym wszystkim. Od tysięcy lat miliony ludzi wierzą, że tam są zapisane jakieś niebywale cenne wskazówki postępowania i inne wielkie mądrości. Sam Bóg w takim razie nie ułatwił zadania swoim wyznawcom, dyktując swój utwór w taki sposób, aby przez 2 000 lat z okładem ciągle się tłukli między sobą o interpretację, spierali o tłumaczenie czy sens co drugiego słowa, itd.
  • Odpowiedz