Wpis z mikrobloga

Czy doczekam się kiedyś czasów, gdy #slask będzie utożsamiany z całym Śląskiem, a nie tylko GOP?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Konkol: Zauważyłem i cieszy mnie to. Ogólnie od kiedy zacząłem się trochę interesować historią, to strasznie triggeruje mnie, że po 45r. nagle ta kraina w ludzkiej świadomości ograniczyła się do 1/5 swojego rzeczywistego rozmiaru.
  • Odpowiedz
@drsadam: Właśnie. Ludzie poza Górnym Śląskiem się w ogóle ze Śląskiem nie identyfikują. Też bym wolał żeby tak nie było, ale tak jest.
  • Odpowiedz
@sylwke3100: @Arc2: Racja, swoje zrobiła też reforma administracyjna województw. Mamy dolnośląskie i śląskie, zamiast górnośląskie. Do tego instytucje publiczne. Tylko w Katowicach nie mają oporu, by stosować nazwy jak Uniwersytet Śląski, Muzeum Śląskie. A we Wrocławiu? Jest tylko Śląsk Wrocław i apteka Silesia, a semantyka najbardziej kształtuje myślenie.
  • Odpowiedz
@Konkol: Zauważyłem i cieszy mnie to. Ogólnie od kiedy zacząłem się trochę interesować historią, to strasznie triggeruje mnie, że po 45r. nagle ta kraina w ludzkiej świadomości ograniczyła się do 1/5 swojego rzeczywistego rozmiaru.

@drsadam: to nie po 1945, tylko po 1922. Po przyłączeniu skrawka Górnego Śląska do Polski propaganda mówiła o przyłączeniu "Śląska". Po 1945 roku wręcz były nieśmiałe próby, by to zmienić (np. Śląsk Wrocław, w
  • Odpowiedz