Wpis z mikrobloga

Jak w tym kraju ma być dobrze i młodzi lekarze mają zostawać w kraju jak dzieją się takie rzeczy jak na poniższym zdjęciu? Lekarz po 6 latach specjalizacji dostaje umowę prawie 2x mniejszą niż będąc rezydentem (po niedawno wywalczonych podwyżkach i bonie lojalnościowym). Dalej jesteśmy fabryka lekarzy dla krajów zachodnich. Umowa oczywiście niepodpisana, torby spakowane. Stonoga.jpg
#medycyna #polska #neuropa #4konserwy
su1ik - Jak w tym kraju ma być dobrze i młodzi lekarze mają zostawać w kraju jak dzie...

źródło: comment_eU3rVAxRWv4caTnsRb3V8Bp9qnrW8vql.jpg

Pobierz
  • 354
  • Odpowiedz
@mlodysum: Oj stary. Seba z IQ 88 ma równe szanse z tobą na edukację medyczną? Czy może ty sobie zapracowałeś na twoje IQ 120+?:)
Widzisz, seba kończy zawodówkę w wieku 18 lat i już jakieś praktyki ma za sobą. I tu seba musi już sobie radzić z bezrobociem- czymś czego lekarz nigdy nie zazna.
Zanim ty skończysz studia on już przez 6-7 lat będzie płacił podatki i również na twoje studia.
  • Odpowiedz
@su1ik: Przestań się już użalać. Mój przyjaciel jest na drugim roku rezydentury, podstawy ma 2400zł netto na umowie. Na konto wpływa mu 8-9 tysięcy miesiąc w miesiąc z 4-6 dyżurami na których i tak większość czasu śpi. Raz nawet ponad 10. Więc nie siej mitów, bo ludzie myślą, że to co jest na umowie to całkowity dochód lekarzy ;)
  • Odpowiedz
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: Ale widzisz, on już zarabia, ja nie. Ja inwestuje swój czas, swoje potencjalne zarobki zdobyte wówczas i zdrowie, żeby zdobyć wykształcenie. Odkładam założenie rodziny, wynajęcie swoich czterech kątów, czy zdobywanie doświadczenia zawodowego, aby pnąć się w górę. Kto mi za to zwróci? Kto mi zwróci młodość w książkach? Sebek za to nie płaci. Sebek w ogóle nie wie za co płaci.

Poza tym, zapomnij co wyżej pisałem. Zapamiętaj to: nie
  • Odpowiedz
Zapomniałem dodać, że zdarza się, że jest w pracy 5 godzin(8-13). Żeby nie było, to też czasami jest 9-10h, ale to rzadko.
  • Odpowiedz
@Wuja_Staszek: Ale niech są za darmo. Dla tych co przepracują 10-15 lat w kraju. Jak wyjedziesz to zwyczajnie spłacasz ratę za studia od każdej pensji. Uczciwe czy nie? Ważne aby lojalki były ogłoszone z 3 letnim wyprzedzeniem aby licealiści mogli świadomego wyboru dokonać. Tyle. Zwyczajnie nie stać nas na wysyłanie lekarzy za granicę za darmo. Tak jak i inżynierów i młodych naukowców. Jak dostaną intratną posadę za granicą to zwyczajnie zwrócą
  • Odpowiedz
@Jacho1: A ja mam kolegę w urzędzie, codziennie pije kawę i zarabia 2 średnie krajowe za nic! Czujesz to? Wszystko pod stołem bierze.

Mam też kolegę nauczyciela...

W ogóle mam w rodzinie polityka, który...

Natomiast babka stryjka wujka Staszka, co jego najlepszy przyjaciel na motorze się rozwalił, no i jego syn to jest PROFESUREM w kłynyce, ŁON TO JUŻ WŁOGULE.

Poza tym typie, mówimy o etacie. Natomiast dodatkowo jak twój kolega
  • Odpowiedz
@Jacho1: jeśli znajomy zgarnia po tysiaku za dyżur, to ma szczęście, zwykle stawki dyżurowe z etatu są o wiele niższe. No i jeśli śpi na dyżurach to tym bardziej jest w grupie szczęściarzy... Mało który szpital daje taki komfort.
  • Odpowiedz