#programowanie #kiciopyta Programiści którzy pracują w koropo na b2b, dlaczego? Jakie macie benefity z założenia działalności gospodarczej? Dodatkowo jak założycie firmę jako developer oprogramowania to mozecie np. dodatkow na tą samą firmę świadczyć usługi tworzenia stron, sklepów internetowych i np. grafiki?
Może głupie pytanie ale jestem zupełnie zielony w takich tematach więc może mi naświetlicie kierunek dalszych poszukiwań.
@AlexRaven: łatwiej mi się rozliczać robiąc dodatkową robotę po godzinach dla innych klientów, świadczę usługi konsultingowe z różnych dziedzin technicznych, nie tylko programowanie, no i oczywiście optymalizacja kosztów
@indywidualny: mógłbyś napisać w jaki sposób mnie? @wqdqweff: znasz może jakieś dobre źródło (strone) na temat optymalicji podatkowej wydaje się ciekawe.
@AlexRaven: powyżej pewnego progu zarobków mniej się płaci podatków przy DG niż przy UOP i to nawet bez odliczeń czy kosztów uzyskania przychodów, ponieważ do 85 528 PLN na UoP płacisz 18% podatku, ale nadwyżki ponad tą kwotę już 32%. W przypadku B2B płacisz podatek liniowy 19% niezależnie od kwoty. Przy tych stereotypowych 15k różnica już jest spora, dlatego nie tylko programiści, ale ogólnie ludzie zarabiający dużo mniej chętnie pracują na
Programiści którzy pracują w koropo na b2b, dlaczego? Jakie macie benefity z założenia działalności gospodarczej?
Dodatkowo jak założycie firmę jako developer oprogramowania to mozecie np. dodatkow na tą samą firmę świadczyć usługi tworzenia stron, sklepów internetowych i np. grafiki?
Może głupie pytanie ale jestem zupełnie zielony w takich tematach więc może mi naświetlicie kierunek dalszych poszukiwań.
@wqdqweff: znasz może jakieś dobre źródło (strone) na temat optymalicji podatkowej wydaje się ciekawe.