Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp

Cześć, szukam kogoś do współpracy - cel? Wspólna nauka programowania, etcetera. Jak się gościu uczysz C#, to podbij - zrobimy jakiś projekt razem, we dwóch raźniej, co nie?
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PiesLat2230: kiedyś mi chodzil po głowie pomysł na stronę www która prowadzi publiczny ranking spamerów z ulotkami. To jest taki ranking wstydu które firmy wysyłają najwięcej gownoulotek do skrzynek
  • Odpowiedz
  • 0
@PiesLat2230 może za miesiąc jestem przy podstawowej matematyce :D i ogarniam pierwsze warunki i pętle choć nadal nie rozumiem modulo % :D rozumiem to jako ile razy dana liczba mieści się w drugiej a pozostała wartość jest wynikiem
  • Odpowiedz
  • 0
@PiesLat2230 to dlaczego w tym przypadku wynik będzie 2? Warunek jest spełniony przy liczbach 2 i 4. Chyba że (teraz na to wpadłem w trakcie pisania tej odpowiedzi) pętla wykona się w ten sposób 1,2 (warunek spełniony) ++, 4 (też spelniony), podniesienie wartości ale pętla się nie wykona 3 raz po wartość nie jest już mniejsza od 5.
DonZ - @PiesLat2230 to dlaczego w tym przypadku wynik będzie 2? Warunek jest spełnion...

źródło: comment_MZWYXf3is2SRfxuphNyuZGmoWy55Wial.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
To tyle teorii. A teraz do czego można wykorzystać modulo?
Możesz sprawdzić czy liczba jest podzielna przez inną liczbę.
Na przykład - chcesz wypisać co drugą rzecz z arraya, więc robisz pętle z i++ oraz z if (i % 2 == 0) {Console.WriteLine(samochody[i])}

Przykład - gra turowa.
Gracz 1 gra turę 1
  • Odpowiedz