Wpis z mikrobloga

• 1024
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 145
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lronman:

Ech, uwielbiam takie jednostronne wypowiedzi nacechowane racją najmojszą - bo tak.

Automat owszem, jest dobry. Wyręcza kierowcę i powoduje, że jazda mniej męczy. Ale przyjemność z jazdy automatem? No bez jaj. No chyba że dla kogoś przyjemność oznacza nudną jak flaki z olejem jazdę w stronę
  • Odpowiedz
  • 0
@lronman Miałem okazję pojeździć Q2 z 2017 w automacie. Bajerka, kurde, jakbym miał hajs to bym kupił coś takiego. No ale niestety potem powrót do manuala xD
  • Odpowiedz
@lronman: Automat jest spoko, naprawdę wygodnie się jedzie ... poza górami i szybkim pokonywaniem serpentyn. Wtedy głupieje (dobra takim jeszcze nie jechałem). Ale to dość niszowe zagadanienie i 98% kierowców go nie potrzebuje.
  • Odpowiedz
mity o automacie w tym kraju są tak silne, że niektórych by i jazda próbna nie przekonała xD

@Iskaryota: Bo większość słyszała historie o automatach z lat 80/90 które faktycznie sprawiały że z tym samym silnikiem masz 2x wolniejsze auto i na tym zakończyli swoją przygodę XD
  • Odpowiedz
@kipowrot ja mam Accord 2007r, skrzynia płynie jak w aucie z salonu. Nowy filtr oraz wymiana dynamiczna (flushing) co 50kkm i można będzie pewnie milion tak przejechać.
  • Odpowiedz
@Iskaryota: Możesz, ale po pierwsze działa to zbyt wolno, a po drugie to prosty sposób do zarżnięcia skrzyni. I niezależnie od tego, czy to klasyczny hydrokinetyk, dwusprzęgłówka, czy nie daj borze CVT. Przykro mi ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@kipowrot wiem. Jeżdżę od czasu do czasu 330e z 2016 i hyundai i40. Nie czuć różnicy. Wiadomo że nowym lepiej bo mają więcej biegów ale w żadnym z tych trzech nie czuć momentu zmiany biegu. Ale co ty tam wiesz..
  • Odpowiedz
@kipowrot dobrze ze w twoim golfie III po wiejskim tuningu chodzi wszystko cacy. Dobrze chłodząca skrzynia w 10 czy 15 letnim aucie to kwestia utrzymania i eksploatacji.
  • Odpowiedz