Wpis z mikrobloga

@lakukaracza_: a jest możliwość zweryfikowania jaki % stanowiły takie artykuły? Bo za 100 lat ktoś tez może się dokopać materiałów niezależnej, czy innej prawdy obiawionej i stwierdzi, że polacy w 2010+ to byli naziści.
  • Odpowiedz
No tak, Polacy tak bardzo nienawidzili Żydów, że zostali narodem, który najliczniej dostał nagrodę Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata.

@mroznykasztan: No ale rzecz w tym, że nie ma czarno-białego osądu. Jedni ratowali z narażeniem własnego życia a inni mordowali za przyzwoleniem okupujących Niemców. Bardzo interesująca jest odpowiedź na pytanie jak wyglądał bilans końcowy..
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: i te podkreślenia, pogrubienia i pisanie losowych słów wielką literą żeby dodać dramatyzmu ( ͡° ͜ʖ ͡°) wygląda zupełnie jak komentarze na FB starych katolickich trupów plujących żółcią. Jak widać od wielu dekad nic się nie zmieniło, ale miejmy nadzieję że się zmieni
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: Spędziłem długie i upojne godziny czytając literaturę oraz prasę międzywojenną, w głównej mierze katolicką.
I bez kitu, przyznam, że czasami myślałem, że Najwyższy Czas, Do Rzeczy lub Fronda to tylko współczesne kalki tych tekstów.

Zapoznanie się z materiałem źródłowym skutecznie leczy z idealizowania epok, ludzi i wydarzeń. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz