Wpis z mikrobloga

Polacy przed wojną to był wzór dobroci dla innych kultur a już szczególnie żydów, byliśmy przykładem dla świata jak być tolerancyjnym i jako jedyny naród nie było u nas antysemityzmu... dosyć tego sarkazmu, czas na obrazki.

"Pod Pręgierz - Pismo poświęcone obronie handlu i przemysłu chrześcijańskiego w Wielkopolsce"
#bekazkatoli #neuropa #historia #bekazprawakow #bekaznarodowcow
Pobierz lakukaracza_ - Polacy przed wojną to był wzór dobroci dla innych kultur a już szczegó...
źródło: comment_jXGhdglnhbHI4UKNGkfHzGFFkmC9YJgM.jpg
  • 71
@lakukaracza_: ja dalej się dziwię że przy takim nasyceniu antysemityzmu w Polsce przed wojną nie zostaliśmy sprzymierzeńcem III Rzeszy, przecież Piłsudski sam ciepło traktował Hitlera. xD
Ehh, ministrze Beck, ty idioto, przynajmniej dzisiaj prawicowe dzbany nie mówiłyby że Polska była taka święta podczas wojny. Mielibyśmy ogromną skazę w historii, ale straty byłyby mniejsze + może Żydzi traktowani byliby ulgowo jak to było w przypadku Węgier czy Włoch.
@joyko: tak to jest - indywidualizm dla chrześcijan, obrzydzanie tradycji dla Polski, a Islamem i Judaizmem z ich obrzezaniami niech się przejmują inni, patrzcie na księdza co znalazłem, a że rabini odciągający krew z penisów niemowląt nikogo nie obchodzą to nie moja wina, tu ich w końcu nie ma :^) Jestem ateistą ale jak patrzę na zjednoczenie żydowskie w porównaniu z Polską która chciała wprowadzić sobie łagodniejszą wersję żydowskiego prawa zakazującego
Pobierz Usmiech_Niebios - @joyko: tak to jest - indywidualizm dla chrześcijan, obrzydzanie tr...
źródło: comment_IwXtUmRKp3YxYfadLY9yglZ5OvlGvyRL.jpg
No ale rzecz w tym, że nie ma czarno-białego osądu. Jedni ratowali z narażeniem własnego życia a inni mordowali za przyzwoleniem okupujących Niemców. Bardzo interesująca jest odpowiedź na pytanie jak wyglądał bilans końcowy..

@PDCCH: Zgadzam się. OP tu zaprezentował skrajne, niszowe złe podejscie do Żydów, ja dla równowagi przedstawiam bardziej powszechne i dobre zachowania. To trzeba wszystko wyważyć.
@PDCCH jaki #!$%@? bilans koncowy? Wiesz ile Polakow zginelo pod niemiecka okupacja? Ponad 10 % oczywiscie nie liczac Zydow. Szansa smierci prawie 10krotnie wyzsza niz we Francji tortury za sam handel z Zydami. Mimo to z imienia i nazwiska znanych jest 5000 Polakow ktorzy oddali zycie za ukrywanie Zydow zrodlo NYT. Nie znany jest % nieznanych osob. Sa szacunki ze w pomoc Zydom zaangazowanych bylo od 300000 do miliona Polakow pomimo stosowania
Wiesz ile Polakow zginelo pod niemiecka okupacja

@KakaowyTaboret: No to wiadomo, z tym nikt nie dyskutuje. Wielu Żydó Polacy uratowali, z tym też nikt nie dyskutuje. Głównymi sprawcami i mordercami byli Niemcy, to też chyba jasne. Ale istnieli też Polacy którzy skorzystali z okazji i do mordowania Żydów się przyczynili, i osobiście bym chciał poznac skalę tego zjawiska, zamiast notorycznie negować fakt jego istnienia
@PDCCH tego zjawiska nie da sie poznac. Z prostego powodu- ludzie ktorzy to robili mogli robic to w strachu i ratujac wlasne zycie. Jak ich ocenic?

To ze w Polsce byl antysemityzm nie znaczy ze nasi przodkowie chcieli palic Zydami w piecach.

Za to mozna ppznac skale nadreprezentacji tej mniejszosci w NKWD i z tej perspektywy mozna spojrzec na udzial Polakow w zbrodniach niemieckich.

W skrocie- biorac pod uwage warunki i stosunek