Wpis z mikrobloga

Taki mały pro tip jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z bidonu po izotoniku lub w przypadku kiedy o umyciu bidonu najnormalniej zapomnimy.

Ja mam dwa bidony Camelbak, i ze środka już wydobywał się nieprzyjemny zapach. Wyczytałem że użycie sody oczyszczonej pomaga - pomaga ale doraźnie a nie na stałe. Zapach powraca.

Teraz zastosowałem tabletki do czyszczenia protez Corega. ok 36h w bidonach był roztwór z tabletek [ 1 tabletka na bidon ] i zapach całkowicie znikł. Pachnie tylko bardzo przyjemnym mentolowym zapachem. Polecam bo nie trzeba wymieniać bidonów, szczególnie gdy są jeszcze dobre i są z wyższej półki jakościowej.

#rower
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bestnickever: długie wertowanie internetu. W kilku miejscach polecali to i ja wypróbowałem.

To była ostatnia próba ratunku dla moich bidonów. Sposób bardzo tani, 12 tabletek 7 zł a podejrzewam że ok dwóch razy będę to stosował w sezonie.
  • Odpowiedz
@Baczy: tylko porządnie wypłucz i umyj jeszcze dla pewności bidony po tabletkach płynem do mycia garów, whatever. Te tabletki nie są zbytnio zdrowe.

Ja myję bidony od razu po powrocie do domu, daje do wysuszenia na ręcznik albo wycieram ręcznikiem papierowym. Bidon zostawiam otwarty jak nie używam. Odkąd tak robię to nic się nie dzieje. Kiedyś bidony szybko czerniały, czyli robił się jakiś grzyb.

Jeśli masz Camelbaka jak ja to
  • Odpowiedz
@Traviu: Bardzo dokładnie wypłukałem kulka razy. Ustników za często nie chcę rozbierać, obawiam się że guma będzie potem wyciągnięta i nastąpi sączenie napoju z ustnika. Gdy umyję bidon nigdy go nie trzymam zakręconego. Kilka razy w tym roku zapomniałem umyć - najgorszy jest świeży sok pomarańczowy. To dziadostwo mega ciężko usunąć.
  • Odpowiedz
@Baczy: No tak, sam cukier.

Mi jeszcze gumka nie pękła (hehe) ani się nie rozciągnęła a robię to co kilka jazd od roku. Gumka w camelbaku nie służy akurat wygodzie w piciu? Jeśli mówimy o tym samym bidonie z zaworem (przekręcany). W sumie nawet nie sprawdzałem czy się sączy coś bez tego.
  • Odpowiedz
@Traviu: Ja nawet nie wiedziałem że ustnik można rozebrać na 3 elementy. Dlatego wnętrza ustnika nie myłem przez dwa sezony, bo nie wiedziałem że można go rozebrać...Syf był niemiłosierny w środku.

Jedyne co szkoda że największe bidony z przekręcanym zamykaniem są 750 ml - 900 ml było by idealnie
  • Odpowiedz
Wlej sos czosnkowy - przynajmniej będziesz wiedział czym pachnie :-)
A tak serio , soda wymieszana z octem - wydaje się że smierdzi ale przepłukaj wodą i zobacz na następny dzień.
  • Odpowiedz