Wpis z mikrobloga

tl:dr; Jakiś prosty sposób pythonowy/inny na generowanie pliku RSS na podstawie plików mp3 w folderze? #raspberrypi #python #programowanie

Hejka, ustawiłem sobie skrypt i zautomatyzowałem do nagrywania strimu radiowego (skrypt nagrywa moją ulubioną audycję o wybranej porze i wrzuca na serwer WWW z odpowiednią datą w nazwie). Do tego dopisałem sobie jeszcze linijkę do likwidowania najstarszego pliku (dzięki czemu będę miał backup tylko 5 ostatnich audycji i nie będzie mi zajmowało to karty SD) - jedyne co zostało to wygenerowanie pliku RSS żebym mógł sobie tego słuchać jak podcastu.

Teoretycznie dla ogarniacza nie powinno być to trudne (bo to prosty XML) ale dla mnie to całkiem duże wyzwanie i zanim nauczę się opanowywać na tyle ElementTree to może ktos z was ma już jakiegoś gotowca?

Docelowo chcę się tego nauczyć i zrobić własny skrypt do tego (tak samo jak i do nagrywania) ale fajnie by było mieć już coś co działa i dłubać sobie w wolnym czasie.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sokytsinolop: skorzystałem z tego projekciku i prawie udało się, dziękuję! mam tylko problem z wygenerowaniem:

jak robię

parametr = ET.SubElement(xyz, "parametr", {"url:wp.pl"}, {"type="link"})

to mi wszystko się kaszani :(
  • Odpowiedz