Aktywne Wpisy
xyperxyper +61
Pokolenie Z a rekrutacja: jak ma być dobrze?
Od jakiegoś czasu mam coraz większy problem z zatrudnieniem inżynierów z pokolenia Z firmie. Zaczyna się od tego, że osoby te wysyłają CV, po czym... znikają. Nie kontynuują kontaktu, nie interesują się szczegółami pracy, wynagrodzeniem, ani wymaganiami.
Zdarza się też, że kiedy w końcu zapraszam kandydata na rozmowę, nagle pojawiają się prośby o telekonferencję, bo przyjechanie na spotkanie staje się "problemem". Zastanawiam się, gdzie podziała się odpowiedzialność i szacunek do człowieka, mój czas też kosztuje. Czy naprawdę tak trudno poświęcić czas na spotkanie w firmie gdzie potencjalnie będzie ktoś spędzać 30% swojego życia? Pomijam fakt, że ktoś 5l temu skończył liceum, nie ma żadnego kursu, szkoły, szkolenia itp. zmienia pracę co 3 miesiące, nie ma doświadczenia, a aplikuje do pracy z zakresem zarobków jak na Dyrektora...
Mam
Od jakiegoś czasu mam coraz większy problem z zatrudnieniem inżynierów z pokolenia Z firmie. Zaczyna się od tego, że osoby te wysyłają CV, po czym... znikają. Nie kontynuują kontaktu, nie interesują się szczegółami pracy, wynagrodzeniem, ani wymaganiami.
Zdarza się też, że kiedy w końcu zapraszam kandydata na rozmowę, nagle pojawiają się prośby o telekonferencję, bo przyjechanie na spotkanie staje się "problemem". Zastanawiam się, gdzie podziała się odpowiedzialność i szacunek do człowieka, mój czas też kosztuje. Czy naprawdę tak trudno poświęcić czas na spotkanie w firmie gdzie potencjalnie będzie ktoś spędzać 30% swojego życia? Pomijam fakt, że ktoś 5l temu skończył liceum, nie ma żadnego kursu, szkoły, szkolenia itp. zmienia pracę co 3 miesiące, nie ma doświadczenia, a aplikuje do pracy z zakresem zarobków jak na Dyrektora...
Mam
Konkretnyknur +73
Jestem w Kanadzie i zaczyna mi się tu podobać 😃
Oslo- stolica Norwegii już za rok będzie stolicą bez samochodów w centrum, a stolica Finlandii- Helsinki chce pójść jeszcze dalej i zakazać wszystkich prywatnych samochodów na terenie całego miasta! Miasta w Europie i na całym świecie wprowadziły i wprowadzają prawa poważnie ograniczające ruch samochodowy w mieście. W Berlinie gdzie są ekostrefy jest ponad 2 razy mniej aut/osobę niż w Warszawie. W Sztokholmie czy Londynie płaci się specjalne opłaty naliczane automatycznie za wjazd do miasta itd. itd. Tylko dzika Polska, które ma najbardziej zanieczyszczone powietrze i największe korki w Europie nic nie robi... Sam mam samochód, ale z chęcią sprzedam go lub wyrzucę na śmietnik gdy takie prawa zostaną wprowadzone. A dlaczego teraz tego nie zrobię? Bo jedna osoba niewiele da.
To co dzieje się w Warszawie, Łodzi czy Gdańsku przechodzi wszelkie pojęcie- nieskończone korki, syf, smog zabijający ludzi i pogarszający jakość życia itd. To Polska powinna mieć najsurowsze przepisy w Europie!
#warszawa #lodz #gdansk #samochody #motoryzacja #zdrowie #ciekawostki #polityka #prawo #nauka #europa #ekologia #norwegia #polska #finlandia
Będzie mniej zanieczyszczeń ( ͡º ͜ʖ͡º)
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@loginjefajny: Ścisłe malutkie centrum miasta wciśniętego między góry a koniec fiordu. Zdajesz ty sobie sprawę jaki tam wokół jest ruch samochodowy? Ile Norwegowie faktycznie nimi jeżdżą? Co ty za bzdury z nagłówków powielasz. Nie każdy mieszka w kamienicy w centrum. Daj żyć innym i nie narzucaj swoich wyobrażeń.
@stjimmy: Nie zrusyfikowani tylko ciągle tam jest ta mniejszość rosyjska. Na Łotwie problem jest bez porównania większy niż w Estonii - ponad 28% mieszkańców to "Russ", żyją jak zwierzęta i są jak czarni z gett w USA.
@loginjefajny: No to miałeś okazje poznać jedną z najważniejszych arterii w kraju gdzie wszystkie 3 pasy w każdą stronę są zapchane w obie strony.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@loginjefajny: bo polacy to głupi naród