Wpis z mikrobloga

@Miniu30:

Jest jak najbardziej kapitalizm

XD
Czystego kapitalizmu w Skandynawii nie ma. Panuje tam model socjaldemokratyczny. Ile ci muszę to jeszcze tłumaczyć?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nordic_model

@K_R_S: To porównanie, że socjalizm > kapitalizm było akurat po to by wywołać shitstorm i wejść w gorące. W pierwszej części odwołuję się do państw opiekuńczych (Skandynawskich) i to właśnie modelu takich państw jestem zwolenniczką. Skandynawia nie wzbogaciła się na kapitaliźmie, to mit powielany przez środowiska prawicowe.
@Aedemkun: masz rację i jeszcze polecam przeczytać zalinkowany przeze mnie wpis - tam udział sektora publicznego w gospodarce jest bardzo znaczący. Dochodzą inne kwestie jak np. regulacje i uzwiązkowienie dające wpływ pracownikom na warunki pracy czy działania przedsiębiorstw. Ale jak jest OK to zasługa kapitalizmu, natomiast jak jest jakiś problem to Szwecja upada przez lewactwo xD #prawackalogika
@Aedemkun: na czym więc wzbogaciła się Skandynawia? oświeć mnie.

socjalizm to system, w którym oczekujesz, że obiecując ludziom spełnianie ich potrzeb niezależnie od okoliczności, liczysz jednocześnie, że będą efektywnie pracować, co jest wbrew ludzkiej naturze i nierealne. nie masz też w gospodarce żadnej informacji o tym, co warto, czego nie warto robić, czego jest za dużo, a czego za mało - bo to co kapitalizm autoreguluje mechanizmem rynkowym i ceną, w
@K_R_S: Mała populacja, dużo złóż naturalnych i efektywna praca. To wystarczyło by model skandynawski się sprawdził.

socjalizm to system, w którym oczekujesz, że obiecując ludziom spełnianie ich potrzeb niezależnie od okoliczności, liczysz jednocześnie, że będą efektywnie pracować, co jest wbrew ludzkiej naturze i nierealne.

W modelu socjaldemokratycznym jest właśnie odwrotnie. Niskie bezrobocie i bardzo efektywna praca to coś co łączy wszystkie kraje z niego korzystające.

nie masz też w gospodarce żadnej