Aktywne Wpisy
kaszaamanna +1190
Niestety ten wpis jest najgorszy ze wszystkich ale czuję się zobowiązany dla użytkowników którzy nas wspierali aby dokończyć historię..
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
źródło: image_picker_45AC021C-D8A9-4C7C-827A-BAC7D3D7FC96-10832-0000012E030976FA
Pobierz
splinter96 +328
POV: twój stary na twitterze
#heheszki
#heheszki
źródło: 1000014622
Pobierz

Nasz serwer #dedyk ma awarie. Zgłoszone do ovh. Prosiliśmy by zwrócili uwagę na kontroler raid - bo to już 3 taka awaria w ostatnich 2 miesiącach. Ale nie, technik ocenił, że to wina dysków (na każdym z 2 ssd po 1 błędnym sektorze, na kolejnym ssd 4 sektory). No trudno, niech im będzie. Zmienili dyski, stawiamy wszystko od nowa, linux, konfiguracja, usługi, synchronizacje.. odpalamy.
Podziałał 6 godzin i rozsypane wszystkie raidy, komenda "dmesg" sprawia, że zrywa połączenie, nie idzie nic zrobić.
Przewidując to wczoraj zaczęliśmy łatwić nowy serwer. "Jest dla państwa zarezerwowany z tą konfiguracją dyskową, po zaksięgowaniu będzie dostępny w czasie do 120 sekund".
I wiecie co?
Opłaciliśmy dziś o 12.
Koło 15 telefon z przeprosinami i technik już zaraz instaluje dyski. Aha.
Godzina 20, odświeżam zakładkę zamówienia, "realizacja: w trakcie" (już od paru godzin). Aha.
Przeglądając alternatywne oferty z zaskoczeniem odkryłem, że porównywalny (mocniejszy) serwer w #hetzner jest tańszy. No nieźle.
Komentarz usunięty przez autora
Wiesz, też mamy sporo serwerów w ovh co mają uptime rok czy więcej, ale właśnie chodzi o to, że jak awaria jest, to jak widać- jutro mija tydzień jak walczymy z nią. Jakby podsumować kasę na to (praca admina, koordynacja),
2 serwery http+elastic+memcache: E5-1650 v2 @ 3.50GHz, 64GB
1 serwer db E5-1650 v4 @ 3.60GHz 64GB
1 serwer administracyjny+replikacja+raporty E5-1650 v4 @ 3.60GHz 64GB
@
@devones: Nie jakoś strasznie, jest sporo zapasu. W najbardziej obleganych porach dnia jest ~40-50%? Może 60.
Spodziewamy wzrostu. Konfiguracja rozbita na więcej nodów dynamicznych jest kusząca. Bazę o której wspomniałem też można rozbić przecież.. ale ona
Cloudy myśle potrafią być fajne, ale trzeba
@maur: hetzner generalnie jest tańszy od OVH, choć dość wkurzające jest dopłacanie do flexi-pack za byle pierdołę. Ale trzeba przyznać, że choć tam na KVM sobie trzeba poczekać to przynajmniej od razu działa (no, prawie - raz mi podłączyli do czyjegoś serwera xD). W OVH czasami można skisnąć, czekając na reakcję supportu...