Wpis z mikrobloga

Bawił się ktoś w optymalizację ffmpeg? Od czego zacząć? Są jakieś poradniki? Zauważyłem że taki ffmpeg wyciągnięty z shotcuta renderuje u mnie filmy dwa razy szybciej niż ten systemowy.

#linux #ffmpeg #wideo
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Teraz wyobraź sobie super fancy długą listę CPU_FLAGS i wrzuć ją w duuuupnego ifa na początku programu.

@lis6502: Debuguję sobie powoli. Dosłownie w tym momencie ogarnąłem, że:

No NVENC capable devices found

Dopiero teraz bo kdenlive debil mi renderował film mimo braki NVENC na gorszych ustawieniach xD
  • Odpowiedz
@lis6502: Trochę mnie wkurza jak bardzo nie ogarniam skryptów do budowania debiana i jak bardzo nie ogarniam gdzie szukać by ogarniać lepiej. Skrypty deba a skrypty PGKBUILD to zupełnie inna liga. PKGBUILD to każdy debil sobie może napisać, przy debach nawet nie rozumiem do końca jak się pakiety generują xD

• Odpowiedz
Ciekawe czy kdenlive musiałbyś też rekompilować żeby wycisnąć soki z karty.

@lis6502: Nie, to wynika z tego jak kdenlive działa. Tam jest jakiś framework o nazwie mtl który w sumie nic nie robi oprócz tego, że jest jakąś bieda nakładą na ffmpeg przez, którą wszystkie opcje dla ffmpeg się jeszcze trudniej ustawia xD

A po co mi ten nvnec? Bo to siedzi w ffmpeg więc wszystko co korzysta z ffmpeg dostanie
  • Odpowiedz
@lis6502: Chyba karty od 600 w górę obsługują te dekodowanie. Ale musiałbyś sam poszukać :/

Oprócz tego chyba rozumiem dlaczego w kdenlive różnice są takie nie duże. W nvenc nie da się policzyć efektów. Jak masz zastosowane jakieś efekty to i tak większość liczy się na procku. Widać to po wykorzystaniu GPU.

Ale i tak jest różnica:
15 sekund
  • Odpowiedz