Aktywne Wpisy

Misaka +378
Adek1243 +2
Witam. Mam 30 lat, żonę, dziecko w wieku 3 lat. Mam swoje mieszkanie w Katowicach - 3 pokoje, kredyt już spłacony. Pracuje w ww. miejscowości, zarabiam około 8 k na rękę, żona z 6 tys. Dostałem dzisiaj propozycje pracy w tej samej firmie, ale w oddziale w Warszawie za ok. 3.5 tys więcej, nie ma możliwości pracy zdalnej, myślicie, że warto się przenosić? Tam większe możliwości awansu. Zona mówi, że mógłbym tam

z listy o długości około 790 chciałm wybrać 5 jak najbardziej przypadkowych elementów
wydawało mi się że random.sample(l, k=5) jest dobrym rozwiązaniem tzn każdy pięcioelementowy podzbiór będzie mieć mniej więcej taką samą szansę na bycie wylosowanym
no ale chyba nie za bardzo tak jest bo przy pewnym ustalonym seedzie (2137*69 konkretniej) wyniki dla początkowych fragmentów listy o różnej długości nie różnią się za bardzo od siebie i zmieniają się istotnie dopiero w okolicach potęg dwójki
https://repl.it/repls/AssuredGeneralAtoms
czyli to tak jakby mniej więcej praktycznie nie brało pod uwagę elementów o indeksach powyżej 2\*\*floor(log(1000, 2)) ;///
no i ogólnie chyba nie spełnia w ogóle moich założeń o wybraniu 5 jak najbardziej przypadkowych elementów z danego zbioru ;\\
z drugiej strony przy zabawie w ten sposób:
https://repl.it/repls/UnevenMenacingPolyhedron
wszystko wydaje się w miarę ok, tzn elementy chyba są wybierane z w miaaaaaarę równym prawdopodobieństwem
jak poprawnie zrobić to co chciałm zrobić czyli po prostu ustalić sobie jakiś stały seed tak żeby wyniki były powtarzalne i dla danej listy wybrać jej jak najbardziej przypadkowy podzbiór, ale żeby jednocześnie dodanie albo usunięcie czegoś z końca listy jednak generowało zupełnie inny wynik a nie praktycznie na niego nie wpływało ;//
pierwszym co mi przychodzi do głowy jest dodanie do seeda len(lista) i chyba powinno to w miarę działać tak mi się wydaje
ale dlaczego właściwie sample działa inaczej niż sobie wyobrażałm
o co tu chodzi
czego nie rozumiem
#programowanie #python
__hash__, bo wtedy to wiadomo, cokolwiek chcesz).- jeśli będzie wcześniej znana to inni będą mogli przewidzieć wynik (będą mogli manipulować głosami),
- jeśli ty ją wybierzesz, to ty będziesz mógł spreparować
hmmm no powiedzmy sobie szczerze że przy braniu hasza nicków użytkowników byłoby to co najmniej trudne albo wręcz niemożliwe (no bo nie da się przewidzieć czy w ostatniej chwili nie wskoczy ktoś kto diametralnie wszystko zmieni)
tak mi się wydaje
no ale brzmi bardzo sensownie to co mówisz i faktycznie wydaje się lepszym wyjściem z teoretycznego punktu widzenia
- jest bardzo ograniczone, bo tylko do tego zastosowania (tam gdzie nie masz możliwości pobrania czegoś takiego, to już tego nie zrobisz),
- w każdej chwili wszyscy będą mogli policzyć kto wygrywa (tzn. widzę jakie są nicki, biorę hasze i sprawdzam kto wygrał - jak mi się nie podoba, to cofam plusa, albo robię multi -
hmmm no jakiś niekombinator albo dziesięciu zawsze może zagłosować w ostatniej sekundzie zmieniając wszystko
no ale zgadzam się że twój pomysł jest sporo lepszy
tzn bez żadnej gwarancji ale jednak w jakiś tam sposób wpłynąć na swoje szanse
@mk321:
Hashe nicków są ok, ale w sumie dość kłopotliwe bo użytkownicy wpływają na wynik.
Czyli trzeba tylko wymyślić co to za rzecz, teoretycznie pełno jest takich
@croppz: @mk321: @LowcaG: