Wpis z mikrobloga

@ottar121: Też kiedyś uważałem, że zakaz wyprzedzania by problem rozwiązał ale to się tylko tak wydaje. Pomyśl co by się działo na autostradach (zakładamy że w 95% są właśnie dwa pasy u Nas) to mielibyśmy jeden wielki korek na prawym pasie w postaci Tirów - taki sznurek by się ciągnął kilometrami więc ludzie osobówkami by jeździli tylko lewym - a tutaj jedna Babcia jedzie 100, ktoś 120 inni 160 i
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: tylko te dzbany w tirach robią to bez sensu. Sam byłem świadkiem jak na A4 dwóch takich wyprzedzało się 15 minut, tylko po to aby 30 minut później wesoło stać koło siebie na bramkach. Podejrzewam ze jakby rolnik się w--------ł z furmanką i wyprzedzał rowerzystę na dwupasie też byś ich bronił.
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: powiedz mi co przeszkadza temu wyprzedzanemu zwolnic o te 5-10km/h na kilkanascie sekund zeby wyprzedzanie przebiegło sprawnie, a nie trwało kilka minut? Chcecie to sie wyprzedzajcie, tylko nie robcie tego w taki sposob, ze blokujecie droge innym.
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: ja na własnej skórze robiąc tę samą trasę w dwie strony o różnych porach odczułem to ostatnio. Jadąc nad ranem trafiłem na zero tirów, sprawny przejazd 300 kilometrowego odcinka autostrady w x godzin. Powrót, ruch niewiele większy, ale są już tiry. I mimo braku korków, natrafiłem na jakies 20-30 sytuacji jak wyżej, w tym jedno wyprzedzanie trwające dobre 3-4 minuty. Wnioski? Czas powrotu dłuższy o 25 minut, przy takiej
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: powiedz mi co przeszkadza temu wyprzedzanemu zwolnic o te 5-10km/h na kilkanascie sekund zeby wyprzedzanie przebiegło sprawnie, a nie trwało kilka minut? Chcecie to sie wyprzedzajcie, tylko nie robcie tego w taki sposob, ze blokujecie droge innym.

@bartowsky tego nie wiem, bo
1) ciężarówki w mojej firmie jeżdżą 90÷92kmh więc innych wyprzedzam jakby stali, no w 30s na pewno się mieszczę (nie dotyczy Europy Południowej) i raczej nie jestem wyprzedzany
2)
  • Odpowiedz
@grv_: Kierowcy osobówek siedzący na zderzaku i migający długimi kiedy jedziesz przepisowo max ile można to jest osobna instancja s----------a umysłowego XD nie wiem czy warto to teraz poruszać bo szambo w-----e już w stratosfere ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bartowsky: Ldzi w-----a wyprzedzanie trwające w minutach bo dzban wyprzedza kogoś z różnicą prędkości na poziomie 2-3 km/h. Na takich co sprawnie(i bezpiecznie) wyprzedzają nikt normalny nie psioczy. A tych nienormalnych jest pewnie tylu co tych wyprzedzających kilka minut.
  • Odpowiedz
@ottar121: Długie wyprzedzanie już jest nielegalne, stanowi wykroczenie blokowania pasa ruchu. Jak masz z takim do czynienia i masz kamerkę to zgłaszaj gdzie trzeba.
  • Odpowiedz
@ottar121: Tiry jak tiry, u siebie mam 3 pasmowe autostrady a rzadko kiedy widzę naprawdę upierdliwe tiry, takie które by się wyprzedzały wieki. Jak się 'duzi' wyprzedzają to najczęściej jest to autobus ktory moze jechać 100 km/h więc ta różnica prędkosci jest na tyle duża, że wyprzedzanie trwa 30 sekund max.

Dużo gorsze są osobówki którym się wiecznie spieszy i które potrafią gnać 200 km/h w dużym ruchu skacząc po
  • Odpowiedz
@starskaj

Austrady są po to żeby jechać więcej niż 89km/h.

Autostrady są po to aby sprawnie i bezpiecznie pokonywać duże odległości.
  • Odpowiedz