Wyprzedzajacy się tirowcy to jest chyba jeden z największych raków na autostradzie, powinien byc bezwzgledny zakaz wyprzedzania dla tirów za wyjatkiem miejsc gdzie sa 3 i wiecej pasów ruchu. Plus jesli gardzisz.
blokady prędkości, jeden jedzie 93 drugi 89. Mimo, że wszystkim licznik pokazuje 90. Prędkość z jaką jedzie kierowca jest rozliczana w firmie i jeśli celowo spowalnia transport pewnie wyciągane są jakieś konsekwencje.
@wezsepigulke: srałeś już dzisiaj do żwiru? Ty przyjedziesz 1,5 minuty szybciej, ale przez bandę takich dzbanów tysiące ludzi jadą z wawy do wro dłużej o godzinę niż powinni.
@ottar121: kurła, dopiero co to przerabiałem. Jadę przez Austrię - spoko. Jadę przez Czechy - ok. Wjeżdżam do nas a tu k---a jak w chlewie, dokładnie jak na zdjęciu
@ottar121: też tak myślałem kiedyś, ale zawsze trzeba brać pod uwagę obie strony. Wystarczy porozmawiać z zawodowym kierowcą tira i dowiedzieć się jakie są powody takiego zachowania. Wytłumaczenie jest zaskakująco proste: oni są po prostu n---------i umysłowo.
@wezsepigulke: okej, więc niech kierowcy tirów też kierują się tą zasadą i nie jadą więcej, niż ograniczenie prędkości ( ͡°͜ʖ͡°) skończy się wyprzedzanie tirami ¯\_(ツ)_/¯
@ifiruledtheworld: 1. Prędkościomierze w osobówkach przekłamują nawet 10-15% (w dół), widać to przed fotoradarami gdzie osobówki jadą 30-35km/h (na ograniczeniu do 50). Ostatnio jechałem jakimś Audi A4 (nie znam się na Audi, nie wiem która generacja) gdzie licznikowe 100km/h to było 88km/h według GPS. 12% przekłamania. 2. Nikt nie chce jechać za przyczepą kempingową bo 90% kierowców osobówek nie umie jeździć z przyczepą i zachowują się nieprzewidywalnie.
@ottar121: Nauczcie się, że na bezmózgów nie ma innej metody niż bat w postaci mandatu, do nich logika nie przemawia. Skoro policja nie licząc ostatniej zorganizowanej akcji nic nie robi na codzień to sami zacznijcie nagrywać pacanów i wysyłać to na policję. Jak się rozniesie w rynsztoku (czyt. na CB) że jeden janusz z drugim stracili prawko za punkty to się żwirosracze może ogarną, a jak się nie ogarną... to
Też kiedyś uważałem, że zakaz wyprzedzania by problem rozwiązał ale to się tylko tak wydaje. Pomyśl co by się działo na autostradach (zakładamy że w 95% są właśnie dwa pasy u Nas) to mielibyśmy jeden wielki korek na prawym pasie w postaci Tirów - taki sznurek by się ciągnął kilometrami więc ludzie osobówkami by jeździli tylko lewym - a tutaj jedna Babcia jedzie 100, ktoś 120 inni 160 i by dopiero był
@wezsepigulke: pomogę ci z cyferkami. Maksymalny czas pracy kierowcy żwira to 9 godzin. Jeżeli maksymalna prędkość do osiągnięcia to 90 km/h a tir przed robą jedzie 88m/h i ty będziesz jechał 2km/h wolniej to w ciągu dnia na chlanie przy żwirowniku przyjedziesz 12 minunut później. Dwanaście minut. Czy to jest warte ryzykowania życia kilkudziesięciu osób każdego dnia? Odoszę wdrażenie że dla pracowników najprostszej branży na świecie - tak.
#bekaztransa #hejtnatransa #tirowcy
@Nee17: I tak mogą dzbany jechać max 80.
https://przepisy-drogowe.dlakierowcy.info/s/4083/77019-Ciezarowki-o-masie-ponad-35t-limity-predkosci-w-Europie.htm
2. Nikt nie chce jechać za przyczepą kempingową bo 90% kierowców osobówek nie umie jeździć z przyczepą i zachowują się nieprzewidywalnie.
@piker: XD W górę. Jak na blacie masz 50, to na drodze ~45.
No właśnie
@wezsepigulke: Okej, to ustalmy, że każdy ma prawo wyprzedzać, ale minimalna prędkość pojazdu wyprzedzającego to 100 km/h. Prosta i uczciwa zasada. :)