Wpis z mikrobloga

Chcę móc ircować z machintosha i wymyśliłem sobie że to mogło by zadziałać, próbował ktoś na tym sprzęcie odpalić #irc
i czy połączenie na żywca kablem modemu Robootics z modeme od Tepsy ma szansę zadziałać?

jestem zielony w temacie ale pytam czy jest sens sprawdzać czy modemy działają i brnąć w to? czy już wiadmo że się nie da

#siecikomputerowe #telekomunikacja #retrocomputing #apple #raspberrypi
wytrzzeszcz - Chcę móc ircować z machintosha i wymyśliłem sobie że to mogło by zadzia...

źródło: comment_SxeGgDD2ZMK2KGSUFyWTCXvDLOmYaibG.jpg

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wytrzzeszcz: Widać że całe towarzystwo z epoki przedmodemowej. Normalnie spinasz modemy 2 drutami. Na każdym komputerze wchodzisz na modem terminalem i przy pomocy komend AT jednemu każesz wysłać pilota a drugiemu odebranie i negocjowanie połaczenia. Może być że niektóre modemy mają okrojony interpreter komend AT i nie będę wykonywały wysyłanych do nich poleceń, ale to już konkretnie w instrukcji modemu trzeba sprawdzić jakie komendy obsługuje.
  • Odpowiedz
@brokenik: Wpadłem na ciekawy pomysł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Można by wpiąć do takiego gniazda moduł rf na pasmo 433mhz, zaś po drugiej stronie mógłby być drugi mikrotik z bramką IOT i cjdns tam gdzie jest to mocno utrudnione nawet na paśmie 2,4ghz.
Jest to dość ciekawa opcja zwłaszcza ze względu VPNa w sofcie (pakiety byłyby nie do przechwycenia).
  • Odpowiedz