Wpis z mikrobloga

Chcę móc ircować z machintosha i wymyśliłem sobie że to mogło by zadziałać, próbował ktoś na tym sprzęcie odpalić #irc
i czy połączenie na żywca kablem modemu Robootics z modeme od Tepsy ma szansę zadziałać?

jestem zielony w temacie ale pytam czy jest sens sprawdzać czy modemy działają i brnąć w to? czy już wiadmo że się nie da

#siecikomputerowe #telekomunikacja #retrocomputing #apple #raspberrypi
wytrzzeszcz - Chcę móc ircować z machintosha i wymyśliłem sobie że to mogło by zadzia...

źródło: comment_SxeGgDD2ZMK2KGSUFyWTCXvDLOmYaibG.jpg

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wytrzzeszcz skombinuj sobie starego Mikrotika z portem rs232 np. rb532. Konfigurujesz internet na Mikrotika i łączysz maca z mikrotikiem kablem null-modem. Mikrotik może robić za serwer dial-up poprzez PPP na porcie rs232. Jak zestawisz sesję to już tylko ustawiasz routing i twój Mac ma dostęp do netu. Ja tak np. konfigurowalnem Amigę ;)
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Teoretycznie niczym. W praktyce jesteś w stanie osiągnąć pełną prędkość portu - nie ma konwersji cyfrowo-analogowej. PPP ma dość niewielki narzut więc wydajność tego jest naprawdę dobra. Jakbyś chciał wykorzystać modem to musiałbyś go podpiąć do linii analogowej (teraz ze świecą szukać) lub podłączyć go do bramki VoIP - ale wtedy wydajność jest katastrofalna.
  • Odpowiedz