Wpis z mikrobloga

Pamiętacie tamtą aferę, gdy Rydzyk miał dostać 70 milionów na muzeum Wyklętych w Toruniu?

W Warszawie Hanka chce wydać ponad 2 razy więcej na jakiś teatr żydowski i to po niedawnym wybudowaniu żydowskiego muzeum za jedną trzecią miliarda złotych.

Tak się marnuje publiczne środki.

#bekazlewactwa #warszawa #lewackalogika #4konserwy

Swoją drogą pamiętam jak #neuropa w przypadku rydzykowskiego muzeum krzyczała o marnowaniu pieniędzy podatników.

Ciekaw jestem jak neuropki zachowają się teraz, choć w zasadzie to chyba znam odpowiedź. #polityka
L.....i - Pamiętacie tamtą aferę, gdy Rydzyk miał dostać 70 milionów na muzeum Wyklęt...

źródło: comment_suX6RD4FtIRue3ko12fLapV6Odnrdbxj.jpg

Pobierz
  • 149
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

masz jakieś dane z tej umowy?

@Duze_p--o: Nie, ale przecież ci już wyżej pisałem, że państwo nigdy nie daje ot tak komuś pieniędzy i zawsze przy tego typu akcjach jest taka umowa podpisywana.
  • Odpowiedz
oddać ziemie kościołowi. Czy możesz mi powiedzieć w jaki sposób Kościół wszedł w posiadanie ziemi ? Kupił ?

Nie nie mój drogi :) dostał i średniowiecze wraz z inkwizycją się skończyło. Teraz im się należy kop w dupę i opodatkowanie co najwyżej a nie zabrane ziemie :)

@piotrlionel: Fanatyzm to za mało. Śmierdzi teraz Bolszewizmem.
  • Odpowiedz
oddać ziemie kościołowi. Czy możesz mi powiedzieć w jaki sposób Kościół wszedł w posiadanie ziemi ? Kupił ?

@piotrlionel: Kupił i dostał.

Kościół zaczynał działalność w Polsce, gdy było w niej mniej ludzi niż w Warszawie i często wręcz kolonizował dzikie
  • Odpowiedz
@Lawrence_z_Arabii:

Zgodnie z ujawnionym projektem umowy Muzeum „Pamięć i Tożsamość” im. św. Jana Pawła II ma powstać już w roku 2018. Ma zająć się m.in. “wzmocnieniem tożsamości narodowej Polaków”, promocją polskiej kultury i sztuki, prezentowaniem historii Polski ze szczególnym uwzględnieniem nauki św. Jana Pawła II oraz badań naukowych dotyczących postaw Polaków wobec Żydów podczas II wojny światowej.

Dyrektora muzeum ma wybrać minister Gliński po uzgodnieniu kandydatury z Fundacją, której
  • Odpowiedz
a i ani słowa o partnerstwie PP

@Duze_p--o: Przecież to spełnia definicję PP, bo zobowiązali się zbudować muzeum, czyli zapewnić usługę publiczną.

Partnerstwo publiczno-prywatne, w skrócie PPP (ang. public-private partnership) – współpraca pomiędzy jednostkami administracji rządowej i samorządowej (administracji publicznej) a podmiotami prywatnymi w sferze usług publicznych. Partnerstwo obejmować może takie dziedziny jak np. budownictwo mieszkań na wynajem, centra sportowo-rekreacyjne, parkingi, szkoły, siedziby władz publicznych czy gospodarka komunalna, ale również
  • Odpowiedz
no no niezłe partnerstwo, państwo daję kasę na budowę, a fundacja grunty, które dostała od miasta XD

@Duze_p--o: Wykupiła od miasta ze zniżką. Inne podmioty, które zdecydują się prowadzić działalność publiczną na danym terenie też mogą zniżkę dostać.
  • Odpowiedz
nie jakiś teatr żydowski, tylko teatr z dobrym dorobkiem i bez siedziby. W starej siedzibie (zburzonej, ma tam powstać wieżowiec) kręcono "Miodowe lata" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@czaykowski: starą siedzibą zarządzała Gmina Żydowska, która podpisała umowę z deweloperem Ghelamco, że w Teatr będzie miał swoją nową siedzibę w nowowybudowanym wieżowcu.

Osobiście nie widzę powodu, dla któregi państwo miało by się mieszać w interesy na linii: "Teatr
  • Odpowiedz
Jak ludzie będą chcieli jakieś muzeum czy teatr, to za nie zapłacą i nie będzie trzeba wydawać na nie publicznych środków. A jeśli same nie potrafią na siebie zarobić, to znaczy, że są niepotrzebne.

@Lawrence_z_Arabii: no jeżeli masz takie podejście do kultury to nic nie zrobisz panie - wolny rynek, JKM, jeżeli sztuka na siebie nie zarabia to na pewno jest kiepska - prosty wniosek. A ja bym chciał, żeby
  • Odpowiedz
A ja bym chciał, żeby państwo dotowało sztukę i kulturę z moich podatków i co mi pan zrobisz?

@geuze: Można wprowadzić dodatkowy podatek dla takich ja ty. Jak będziecie chcieli płacić, to będziecie mogli.

a byłeś chociaż w tym muzeum?

Mieszkałem przy nim, ale nie ma to żadnego znaczenia dla jego ceny.
  • Odpowiedz
Można wprowadzić dodatkowy podatek dla takich ja ty. Jak będziecie chcieli płacić, to będziecie mogli.

@Lawrence_z_Arabii: na szczęście to tak nie działa, bo gdyby to ludzie decydowali na co idą ich podatki to byśmy mieli ośmiopasmowe autostrady przez centra miast.

Mieszkałem przy nim, ale nie ma to żadnego znaczenia dla jego ceny.

No to ja kończę dyskusję w tym momencie z panem, bo to jak rozmawiać ze ślepym o kolorach
  • Odpowiedz
na szczęście to tak nie działa, bo gdyby to ludzie decydowali na co idą ich podatki to byśmy mieli ośmiopasmowe autostrady przez centra miast.

@geuze: Dlatego też nie ma co płakać o fundusz kościelny, czyż nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
A ja bym chciał, żeby państwo dotowało sztukę i kulturę z moich podatków i co mi pan zrobisz?

@geuze: Można wprowadzić dodatkowy podatek dla takich ja ty. Jak będziecie chcieli płacić, to będziecie mogli.

@Lawrence_z_Arabii: a ja niechciałbym żeby budowano drogi w małopolskim bo tam nie jeżdżę i żeby nie fundowali z publicznych pieniędzy żadnych szpitali i żłobków bo nie choruję i nie mam dzieci. Dla tych którzy
  • Odpowiedz