Aktywne Wpisy

Kiedyś marzyłem o pracy 8-16 w biurze, teraz uważam, że to tragedia, najlepsze godziny dnia przelatują ci przez palce, tylko widzisz przez okno jak piękny jest dzień, 3 zmianowka to nie jest wcale takie złe jak masz odpowiednią robotę typu pielęgniarka lub coś innego gdzie jest spokój i można się kimnąć. Je$ac korpokolchozy, życie nie jest warte 5 tysięcy miesięcznie..
#pracbaza #praca #korposwiat #korpobaza
#pracbaza #praca #korposwiat #korpobaza

wujek_mikazjusz +747

Powiedzmy, że mam sobie drzewo binarne liczb całkowitych zapisanych w stringu za pomocą nawiasów. Np.: "((- 1 -) 0 (((- 1 -) 1 (- 1 -)) 0 (- 0 -)))" czyli drzewo to "-" lub "(lewePoddrzewo liczba prawePoddrzewo)". Jest jakieś wyrażenie regularne które da mi trzy grupy dla niepustego drzewa tak, żeby się nawiasy zgadzały? Próbowałem czegoś takiego:
r'\((\(.+\)|-) (\d+) (\(.+\)|-)\)'ale dostałem grupy:(- 1 -) 0 (((- 1 -) 1 (- 1 -))0
(- 0 -))
(1| ... (2|....|2) ...|1)(1|...|1)to później zbudujesz drzewo rekursywnie łatwym wyrażeniem.https://stackoverflow.com/a/4108649
sprawdź czy da się zrobić to w Pythonie w ogóle, np. ?>
źródło: comment_jvKkF0xzRgIV9XMNCpktFgnHQJDHosgv.jpg
Pobierzr'(\((?>[^\(\)]+|(?R))*\)|\d+|-)'dla modułu regex działa jeżeli usunąć skrajne nawiasy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Czyli da sie da ( ͡° ͜ʖ ͡°)