Wpis z mikrobloga

nie myślisz. te drzewa pamiętają 19ty wiek kiedy nie było asfaltu ani samochodów. Były trakty, które później asfaltowano. Jak ktoś nie umie dostosowac prędkości do warunków na drodze to niech ginie. Lepiej na drzewie niż na innym pojeździe. Drzewa w skrajni drogi też trzeba uwzględnić i nie z---------ć.

@eloar: Dlaczego mnie obrażasz? W jaki sposób to co napisałem przeczy temu co Ty napisałeś?
Tradycja sadzenia drzew wzdłuż drogi wywodzi się od rozkazu
  • Odpowiedz
  • 2
@DulGukat nie obrażam Cię. Ani Cię głupim nie nazwałem ani bezmyślnym, co opisywałoby stan długotrwały albo stały. Napisałem, że nie myślisz, co dotyczyło momentu napisania komentarza narastającego pośrednio bezmyślnym człowieka sadzącego drzewa wzdłuż drogi. Drzewa wzdłuż dróg mają dużo sensu i dziś. Dają cień, osłaniają od wiatru i śniegu, pomagają rozpoznać drogi poprzeczne przy jeździe przez tereny rolnicze. Do tego zabezpieczają domostwa przed samochodami odiotów wypadających z drogi. Drogi z drzewami
  • Odpowiedz
Głupota ludzka nie zna granic. Te drzewa latem dawaly cień i ulgę a zimą chroniły drogę przed nawiewaniem śniegu z pól. Poza tym były piękne. Ale nie, lepiej wyciąć w pień wszystko żeby jeden z drugim Seba z----------i 150 zamiast 80 na takim odcinku.
  • Odpowiedz
@krootki

Zobaczycie, że paradoksalnie taka wycinka drzew na prostej drodze może spowodować... zwiększoną ilość wypadków. Taka droga zachęca do z-----------a, bardziej ryzykownego wyprzedzania itd. Koziołkowanie autem przy ~120km/h nie jest dużo bezpieczniejsze od uderzenia w drzewo przy 80km/h.

Nie znasz się, drzewa zabijajo!!1oneone
  • Odpowiedz
przy 80km/h? Ujście z życiem to cud.

@Paul_Proteus: Każdy wypadek jest przy 80km/h? Ja ci mogę podać dokładną "skuteczność" wypadków "spotkania" z drzewem za 2016 rok na przykład. Na 1870 takich wypadków zginęło 425 osób. To bardzo dużo, jednak nie wszyscy giną.
  • Odpowiedz
nie obrażam Cię. Ani Cię głupim nie nazwałem ani bezmyślnym, co opisywałoby stan długotrwały albo stały. Napisałem, że nie myślisz, co dotyczyło momentu napisania komentarza narastającego pośrednio bezmyślnym człowieka sadzącego drzewa wzdłuż drogi.

@eloar: To jest argumentum ad personam i osobiście uważam to za obraźliwe.

Drzewa wzdłuż dróg mają dużo sensu i dziś. Dają cień, osłaniają od wiatru i śniegu,

Cień? Po co? W samochodzie jest dach, zasłony okien, przyciemniane szyby,
  • Odpowiedz
@runnerrunner: Jeżeli to droga lokalna (na krótkie dystanse lub dojazd do drogi krajowej/ekspresowej) to szkoda drzew. Chyba że wójt planuje w tym miejscu po 2/3 pasy w jedną stronę i ruch tranzytowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz