Wpis z mikrobloga

Zawsze jak widzę te wojenki religijne na wypoku to od razu do głowy przychodzi mi postać jednego z najwybitniejszych polskich astrofizyków ks. prof. Michała Hallera.

Przy okazji zapraszam serdecznie mieszkańców #trojmiasto na jego wykład 25 sierpnia o godzinie 17.00 w Gdyńskim Centrum Filmowym.

Jedna z ciekawszych postaci polskiej nauki.

#fizyka #astronomia #naukowcywiary #bekazkatoli #gimboateizm #wiara #astrofizyka
Pobierz Mack_Lanegan - Zawsze jak widzę te wojenki religijne na wypoku to od razu do głowy pr...
źródło: comment_2pyOdkqy1xn9LWozwkSxDFyXIc1hznpp.jpg
  • 14
@danielz_: analfabetyzm naukowy to duży problem dzisiaj i to niezależnie od środowiska, poglądów i wychowania. Jako osoba raczej konserwatywna znam dużo środowisk prawicowych i poziom ich elementarnej wiedzy o świecie jest absurdalnie żałosny.

Acz nic tak mnie nie bawi jak wykopowi ateusze, którzy przeczytali książkę Dawkinsa i uważają się za ekspertów w każdej dziedzinie. ¯\_(ツ)_/¯

A akurat ks. prof. Heller to bardzo fajny i równy gościu, który w sposób bardzo przystępny
@NuclearCycling: to prawda. Strasznie pozytywna postać i do tego opowiada o tym bez takiego katolickiego zacietrzewienia.

Szkoda, że jego wykład jest tak słabo rozpromowany w Trójmieście, bo warto go posłuchać jeżeli ktoś ma wątpliwości w dziedzinie relacja wiara-nauka.

No, ale może ktoś dzięki temu wpisowi się dowie o tym i przyjdzie.
@Mack_Lanegan: chciałbym, ale jestem z Wrocławia :D. Ale zdarza mi się chodzić na popularnonaukowe wykłady zorganizowane przez Wydział Fizyki i Astronomii UWr., niemniej tematy, które tam poruszają często znam, dodatkowo bywa, że tak "po łebkach" mówią, jak dla laików kompletnych, a chciałoby się posłuchać czasami czegoś bardziej zaawansowanego :P.
@NuclearCycling: na tym polega popularyzowanie nauki. Raczej docierasz do osób mało obytych w temacie. Jak chcesz bardziej szczegółowo posłuchać to próbuj wbijać na konferencje naukowe, gdzie odbiorcami są dużo bardziej wymagający słuchacze. Zwykle nie ma problemu z wbiciem się na takie konferencje jako wolny słuchacz.
@danielz_ hmm znanych mi antyszczepionkowców raczej trudno nazwać katolikami (bardziej moge ich nazwac wyznawcami dziwnych internetowych teorii o "zdrowym zyciu") tak samo jeden znany mi płaskoziemiec raczej do nich nie należy.
@raszpon Tu nie chodzi o tych idiotow, to juz inna para kaloszy. Sa katolicy wierzacy ze swiat ma 6000 lat, wszelkiej masci kreacjonisci, niektorzy wmawiaja te brednie na lekcjach religii. Uwazaja to za cos oczywistego, bo tak - odrzucajac dowody naukowe.