Wpis z mikrobloga

@Cooltec: Nie ma jednego źródła nauki, musisz szukać i wszędzie uczyć się po trochu. Niedługo wyjdzie Spring in Action 5th edition i to będzie taka dobra książka na początek.

Teraz się nie używa mvc, nie robi się restowych serwisów w sposób pokazany w tych filmach. Oprócz zwykłych relacyjnych baz danych wykorzystuje się coraz częściej nieralacyjne. Nie ma tam nic wspomnianego o mikroserwisach. Cienizna straszna i marnowanie czasu na coś czego
  • Odpowiedz
@Cooltec: 4 edycja jest już stara, czekaj aż wyjdzie 5. Mikreserwisy to sposób projektowania aplikacji, Spring boot to projekt springa który ułatwia konfiguracje a hibernate to zupełnie inny projekt który zajmuje się mapowanie obiektów na relacje w tabelach baz danych
  • Odpowiedz
@rekoj: nie korzysta się z projektu Spring MVC i to raczej już od dawna od kiedy zaczęto robić aplikacje spa, wtedy backend głównie wystawia rentowe end pointy zamiast zajmować się wyświetlaniem strony. Teraz w Spring 5, wprowadzono projekt WebFlux i to jest nowoczesne podejście do tworzenia aplikacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@Cooltec @Philopolemus_Fronius ma rację, ja w sumie nie znam się na tyle na springu ale te wszystkie książki I tutoriale są imo g---o warte. Brakuje bardzo materiałów które pozwolą wejść do springa nowicjuszom. Twoim najlepszym przyjacielem będzie Google, szukaj prostych projektów w których ktoś wystawia klienta restowego, config tylko i wyłącznie w Javie (bez jakiegokolwiek XML) i staraj się zrozumieć kod. Początki będą bardzo ciężkie, nie będziesz nic rozumiał ale
  • Odpowiedz
  • 0
@Cooltec jak już mówiłem, nie robiłem żadnych kursów. Dobre poradniki są na stronie springa, z nich korzystałem plus Google, stackoverflow i wykop
  • Odpowiedz