Aktywne Wpisy

Goronco +173
Cały weekend różowa miała passive-aggresive podejście do życia, a oliwą do ognia były okoliczności, w których różni znajomi akurat jadą w najbliższym czasie na wakacje. Siedziala i analizowała sobie gdzie każdy jedzie, skąd ma pieniądze i ile to będzie ich kosztować xD
Potem oglądała na instagramie miejsca do których tamci jadą i komentowała w stylu:
Albo
Potem oglądała na instagramie miejsca do których tamci jadą i komentowała w stylu:
Ale Paula będzie miała fajnie, że tam jedzie. Pewnie zrobi spoko zdjęcia :) ja oczywiście nie :)
Albo
źródło: temp_file7323669544798883648
PobierzZrobiłem przelew blik na telefon, 250 PLN, niestety odbiorca źle podał numer. Próbowałem dodzwonić się na numer gdzie trafił przelew, na początku nikt nie odbierał, a po chwili zostałem zablokowany ( ͡° ͜ʖ ͡°) dzwoniłem z innych numerów, ale jest tylko sygnał. Nie rozumiem jak można tak się zeszmacić za 250 PLN. No cóż, reklamacja w banku już złożona. Jeśli banku się nie wystraszy to poczekam na dane

No elo
Porozmawiajmy o CI/CD pipeline dla frontendowych applikacji. Załóżmy, że mam sobie jakąs applikacje typu React, Angular, która wykorzystuje 3rd party API i kompiluje się do jednego pliku html, css oraz js + assety.
Chcę wiedziec jaki pipeline mają porządne aplikacje frontendowe.
1. Pisze kod
2. Probuje zacommitowac zmiany
3. Przed commitem z automatu leci pre-hook, ktory odpali npm test, czyli testy jednostkowe, integracyjne, jak fail to nie zacommituje.
4. Jak commit sie uda, to leci push do githuba/gitlaba/bitbucket
5. Tam uruchamia sie kolejny pipe, jak kod dotrze do zdalnego repozytorium, w jakis sposob jenkins kompiluje caly source kod z src/ do dist/
6. znowu lecą testy jednostkowe, integracyjne?
7. aplikacja jest deployowana na zdalny serwer, np testing
8. testy end-user np. selenium?
9. po zakonczonych testach recznie jest odpalany kolejny krok - deploy na produkcje
Tak to wyglada mniej-wiecej?
Bo do tej pory robie dla siebie tak, ze puszczam testy jednostkowe, robie build lokalnie ktory nie jest w .gitignore, wypycham to na gitlaba, a potem puszczam taska Ansible, ktory zaktualizuje z gitlaba repozytorium na serwerze testowym/produkcji czyli po prostu ssh production i git pull origin z gotowym juz buildem i nginx restart
@Melcma: Czyli co, tylko jeden duży commit na koniec całego zadania?
odpalam feature branch, robie swoje commity, kiedy robota skonczona to wysylam ten branch na zdalne repozytorium zeby zrobic pull request, i wtedy co, co commit powinny sie testy jednostkowe odpalac, czy przed pushem? czyli pre-commit-hook czy pre-push-hook?
1. commit
2. push do GitHub / Bitbucket
3. Travis CI (jeśli GH) lub Pipelines (jeśli BB) - testy, budowanie etc.
4. Push obrazu do Docker Registry (Docker Hub, Azure Container Registry itp.) - sam obraz buduje się wcześniej na wspomnianym build serwerze z odpowiednim tagiem w zależności od brancha.
1. commit do repo lokalnego
2. push do zdalnego repo
3. hook z git do Jenkinsa
4.