Wpis z mikrobloga

@cyberpunkbtc: Hej, wiesz może czy jakoś został rozwiązany problem routingu w LN? Masz może jakieś materiały na temat tego, na jakiej zasadzie będzie wybierana najbardziej optymalna ścieżka jeżeli nody nie mają zestawionego bezpośredniego kanału między sobą albo przepustowość tego kanału jest niewystarczająca?
  • Odpowiedz
@mastal88: Z tego co wiem to teraz serwery wspomagają portfele mobilne. Nie wiem jakie plany. Kiedyś o tym tu dyskutowaliśmy sporo. No na serwerach nie może się odbywać routing według mnie, to idiotyzm..
Podpytam dewów na twitterze może bo jestem ciekaw. Ja bym to widział najlepiej jakoś z nodami związane
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: Jak się czegoś dowiesz to daj proszę znać, wydaje się to największym problemem LN. Generalnie z tego co się orientuję to były dwie ścieżki:
- broadcast w sieci - każdy node informuje pozostałe o tym że otworzył kanał albo stan otwartego kanału się zmienił - przy małej sieci (100k użytkowników) jest w miarę w porządku ale przy większej ilości nodów i wielu hopach pomiędzy nimi ilość wymienianych danych rośnie
  • Odpowiedz