#webdev #php Mirki mam pytanie, chcę zrobić dla siebie coś ala kompendium wiedzy, z tym, że dostępne online. Będę tam umieszczał informacje, które wolałbym, żeby osoby z zewnątrz nie miały dostępu. Chcę, żeby to było w formie strony internetowej. No i tu się zaczynam zastanawiać, czy koniecznie muszę robić całą stronę w PHP, żeby to było chronione hasłem? Czy da się zrobić tak, że tylko pierwsza strona z loginem i hasłem jest dostępna dla wszystkich, a dalsza zawartość tylko po zalogowaniu? Z webdevu znam tylko #html i #css. Mam gotową wersję offline, ale jest to problematyczne, gdy dopisuje kolejne informacje i musze zgrywać je na dwa czy trzy urządzenia. Ewentualnie czy da się tak zrobić, że w PHP jest tylko strona z logowaniem a reszta po zalogowaniu jest w html i dostępna tylko dla mnie?
@XaDasz jak serwer na apache stoi, to daj sobie w htaccessie zeby wymagane bylo podanie loginu i hasla i masz z glowy, wtedy nawet obrazki sa za haslem :) i nie musisz w ogole php miec
Chcę, żeby to było w formie strony internetowej. No i tu się zaczynam zastanawiać, czy koniecznie muszę robić całą stronę w PHP, żeby to było chronione hasłem? Czy da się zro
@XaDasz: Postaw serwer i poszukaj czegoś takiego jak .htaccess http basic auth. Ogarniesz logowanie bez php ;)
Znacie jakieś dobre seriale komediowe z masą absurdu, żenady i czarnego humoru? Lubię The Office, Chłopaki z Baraków, U nas w Filadelfii. Nie pogardzę też bardziej slapstickowymi, skrajnie abstrakcyjnymi w stylu filmów Nielsena i Angie Tribeca. #seriale #komedia
Mirki mam pytanie, chcę zrobić dla siebie coś ala kompendium wiedzy, z tym, że dostępne online. Będę tam umieszczał informacje, które wolałbym, żeby osoby z zewnątrz nie miały dostępu. Chcę, żeby to było w formie strony internetowej. No i tu się zaczynam zastanawiać, czy koniecznie muszę robić całą stronę w PHP, żeby to było chronione hasłem? Czy da się zrobić tak, że tylko pierwsza strona z loginem i hasłem jest dostępna dla wszystkich, a dalsza zawartość tylko po zalogowaniu? Z webdevu znam tylko #html i #css. Mam gotową wersję offline, ale jest to problematyczne, gdy dopisuje kolejne informacje i musze zgrywać je na dwa czy trzy urządzenia. Ewentualnie czy da się tak zrobić, że w PHP jest tylko strona z logowaniem a reszta po zalogowaniu jest w html i dostępna tylko dla mnie?
@XaDasz: Postaw serwer i poszukaj czegoś takiego jak .htaccess http basic auth. Ogarniesz logowanie bez php ;)
Komentarz usunięty przez autora
Dzięki Mirki za pomoc. Sprawdzę z czym się to je i biorę się do pracy.