Wpis z mikrobloga

Pytanie do mirķów z #it a konkretniej #ux #ui #userexperience #design i troche #frontend może #programista15k coś wiedzą

Jak wyglada rynek pracy w #warszawa?
Znajomy ma 3 letnie doświadczenie w powyższym #tagi plus tytuł inżyniera z dobrej zagranicznej uczelni. W tym momencie pracuje w UK, ale chce być bliżej rodziny - pytanie czy się opłaca?
#kiciochpyta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

plus tytuł inżyniera z dobrej zagranicznej uczelni.

@PaulStanley: ale to nic nie znaczy xD Równie dobrze może mieć dyplom z harvardu i rekomendację hawkinga, ale jak potrafi tylko zrobić "hello world" to iks de.
  • Odpowiedz
@davidero69: dyplom dobrej uczelni znaczy całkiem sporo, dyplom jakiejś marnej polskiej politechniki rzeczywiście nic
@PaulStanley: myślę że spokojnie będzie żył na tym samym, a względnie do reszty spoleczensta to i na wyższym poziomie
  • Odpowiedz
  • 0
@davidero69 no widzisz, tu się zgodzę. Ja nie wiem (jak widać) jaki poziom przygotowania do rynku pracy prezentują uczelnie w Polsce. Bo jeśli takie jak mi dane było zaznać parę lat temu to się nie dziwię że gowno warte.
Są i też gownostudia za granicą, nie że krytykuję polską edukację, z tym że tutaj działa to na zasadzie że się raczej nie wybulwia hajsu na studia w których się nie ma
  • Odpowiedz
To UX, UI czy Frontend? Siedze w branzy dobrych kilka lat, senioruje w UX i kazdy kto twierdzi ze „robi UXy/UI” rownie dobrze, nie ma racji. Niech sie opowie po ktorejs ze stron ;) Znam oczywiscie ludzi ktorzy robia i to i to i wychodzi im to niezle, ale zawsze ktoras ze stron jest dominujaca ;) Jesli twierdzi, ze tak nie jest, to zwykle latwo mu udowodnic, ze nie wie czym jest
  • Odpowiedz
  • 0
@ekonomiss Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Głównie UX w tym momencie, ale poprzednie doświadczenie w pozostałych dwóch też jakieś ma.

To bardzo fajnie że ceni się umiejętności. Dwa powody dlaczego wspomniałam o studiach
1. Przed emigracją, studia były tak jakby w Polsce standardem. Z byle czego i byle gdzie ale musiały być - bo np. wyższe stanowiska (typu team leader) tego wymagały. Tak jak wspomniałam- jak jest teraz: nie wiem.
2. Studia są ściśle związane z
  • Odpowiedz