Wpis z mikrobloga

#programowanie #php #pytanie
Jak to jest z tym php? Warto drążyć temat? Ogólnie pracuję obecnie jako .NET dev i chcę liznąć nieco kolejnej technologii spoza Microsoftu, moja firma rzeźbi głównie w php i myślę czy warto w to iść. Podobno nowsze wersje są zjadliwe a żarty się robi głównie z tych starych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 14
  • Odpowiedz
@Jare_K: akurat przed chwilą mi mignęła oferta "programista PHP" w banku xD

zbędna bo moja firma nie tyka Javy, a że bardzo podobna do c# to szukam czegoś nieco innego, pythona ogarniam średnio, php głównie w kontekście pracy czy w ogóle warto
  • Odpowiedz
żarty się robi głównie z tych starych

@Czarzy: Większość widziała php4 ewentualnie zatrzymała się na WordPressie i uważa że ta technologia to gówno.

Php podobno od 10 lat umiera a ofert pracy przybywa wykładniczo... Nad php7 dość długo pracowali i wyszło im to nawet nawet. Niestety ja mam dużo starych projektów które zatrzymały się na 5.5/5.6 - Wyżej nie da się migrować.

@Jare_K: Patrz a facebook używa php
  • Odpowiedz
@Czarzy: nie narzekam. Moim zdaniem warto się poduczyć PHP. Wersja 7 zyskuje w biznesie a stare hehesie odchodzą w zapomnienie. Druga sprawa że corpo zaczęły zauważać że .NETowe portale wychodzą w wycenach 3-4x drożej od tych w PHP ze względu na brak rozwiązań opensource na których można zaoszczędzić :)
  • Odpowiedz
@Czarzy: najnowsze wersje php są spoko, jest to już w miarę ogarnięte środowisko, niemniej jednak jeśli chodzi o pracę, to jest to najsłabiej opłacany język(przynajmniej w raportach za 2017 przygotowanych przez nofluffjobs) taki był to raz a dwa, że nie jest zbyt wszechstronny

zamiast tego, zachęcam do dalszej nauki pythona oczywiście bo jakże by inaczej

kotlin też spoko,
  • Odpowiedz
  • 3
@11001100110O11 no jest słabo oplacany ale to głównie dlatego że spora część "programistów PHP" to instalatorzy wordpressa lub webdevi w agencjach interaktywnych, na normalnym poziomie różnic dużych w stosunku do Javy nie ma.
  • Odpowiedz
@Czarzy: Już się zaczęło straszenie Laravel. #!$%@? to. Cały świat pisze w Laravel i nic się #!$%@? złego nie dzieje. Nie każdy projekt jest drugim Facebookiem.
  • Odpowiedz