Wpis z mikrobloga

@wodzik wszystko spoko ale aplikacje i tak są ograniczone przez io. No chyba że musisz robić obliczenia w PHP ale ja to bym nie chciał tego robić...znowu.
@wodzik: Tylko, że JIT rozwali się po całym kodzie i spowolni jego zmiany. Zyskasz przyśpieszenie tam, gdzie go nie potrzebujesz i nie wykorzystujesz, a zablokujesz możliwość rozwoju nowych funkcjonalności i optymalizacji w bardziej krytycznych miejscach - trochę drogo jak za tymczasowe leczenie kompleksów.
@plushy: *większość aplikacji jest ograniczona przez IO

Takie dajmy na to Magento (od razu zaznaczam - nie jestem zwolennikiem, ale jest bardzo popularne jako platforma sprzedażowa) naprawdę mocno obciąża samo PHP i aktualizując PHP do wersji >=7.0 a Magento do wersji 2 można zauważyć ogromną różnicę.
@ProgramistaHTML ale to php 7 a nie 8. Moja ostatnia aplikacja po upgrejd miała góra 20ms pracy a reszta masa zbędnych zapytań do bazy i mikroserwisów. Urwanie czegoś z tych 20 szalu by nie zrobiło
@plushy: Nie do końca rozumiem. Co php 7 nie 8?

No i to, że dla Ciebie taka optymalizacja nic by nie zmieniła, bo nie wykorzystujesz tego w ten sposób, nie znaczy, że ogólnie nic by nie zmieniła.

Taki FB w swoim czasie napisał HHVM i Hack po to, zeby tanim kosztem wykonywać swój kod php szybciej - po małej adaptacji. PHP w wersji 7 przyśpieszyło na tyle, że w większości testów
O czym ty w ogóle mówisz?

@ProgramistaHTML: O tym, że niskopoziomowy kod nie jest tak modularny jak obiektowy czy funkcyjny. Zresztą, patrząc po dyskusjach, php czeka prawdopodobnie to samo co było przed 7.0, czyli jakieś 2-3 lata ciszy, bo kilku (dosłownie) devów będzie dłubać w jądrze i nie ma sensu, żeby reszta pracowała nad czymś, co zaraz będzie niekompatybilne z nową wersją.

Gdyby chodziło o sam JIT to pewnie by tego