Wpis z mikrobloga

• 120
System ITS czy jak to tam się nazywa we #wroclaw jest zajebisty. Sznur aut czeka do skrętu w lewo, system puszcza tramwaj i zamiast wznowić cykl, to zaczyna go od początku, więc kolejka do skrętu się zwiększa i blokuje już pas do jazdy prosto. Korek robi się coraz większy. No genialne.

#samochody #polskiedrogi
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

rozwiązanie wydaje się proste, przesiądź się na tramwaj, nie będziesz czekał do skrętu

@stan-tookie-1: W normalnym mieście to by było rozwiązanie. Ale Wrocław ma tak kiepski ZbiorKom że ludzie wolą stać w korku, niż stać na przystanku.
  • Odpowiedz
@stan-tookie-1:

Moje główne zarzuty:
- Niedoinwestowana infrastruktura powodująca częste wykolejenia czy inne awarie.
- Zamiast na ZbiorKom(rozbudowa, remonty) władze miasta wydają kasę na jakieś pierdoły w stylu zdjęcia Marylin, pomnik wielkiego metalowego chipsa, NFM czy gwiazdorskie kontrakty kopaczy Śląska.
- Wprowadzanie wakacyjnego rozkładu jazdy który jest DEBILNY i zniechęca ludzi do komunikacji miejskiej.
- Żule w autobusach i tramwajach.
  • Odpowiedz
@3nriqu3: patrze na to z punktu widzenia kierowcy. Tak jak OP napisał, dojazd tramwaju lub autobusu powoduje dla nich priorytet i to jest ok, ale wtedy przelatuje kolejka i mnie zwykle omija. I znów mogę sobie pooglądać jak z każdej strony przejeżdzają, a ja stoję.
  • Odpowiedz
@3nriqu3
Panie, wuj tam ITS jak te barany same grzebią w tych programach i ustawiają takie głupoty, że to się w głowie nie mieści.
Jest korek? Zajebiście, więc skręt w lewo dozwolony w co drugim cyklu i cały pas stoi bo pierwszy w kolejce chce skręcić w lewo ()
  • Odpowiedz
@szasznik: nie da się nie zgodzić z tymi punktami. kawałek zeszłej zimy musiałem zrezygnować z roweru na rzecz tramwaju i faktycznie większość minusów się wydarzyła. przez 2 miesiące raz się wykoleiliśmy, parę razy żul śmierdział na cały skład. Wakacyjnego rozkładu nie doświadczyłem, ale w ogóle nie rozumiem po co się go wprowadza w sezonie kiedy tyle remontów się pojawiło i do tego co z tego że 80k studentów wyjedzie jak
  • Odpowiedz
Wakacyjnego rozkładu nie doświadczyłem, ale w ogóle nie rozumiem po co się go wprowadza w sezonie kiedy tyle remontów się pojawiło i do tego co z tego że 80k studentów wyjedzie jak 100k Ukraińców pracujących zostanie.

Tutaj właśnie te dzbany z magistratu mogły by przekonać kierowców do ZbiorKomu. Gdyby zostawić normalny rozkład w momencie kiedy są remonty, to może jakaś część kierowców by się przekonała do tramwaju zamiast stać w korku. Ale
  • Odpowiedz
@3nriqu3: Warszawa pozdrawia Wrocław... u nas ze światłami wcale nie jest lepiej, a ustawienie zielonej fali nawet na dwóch światłach z rzędu niezależnie od kierunku jazdy jest zwyczajnie niemożliwe ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz