Wpis z mikrobloga

Mircy jestem początkującym automatykiem, mam taki układ, czujnik indukcyjny, gniazdo przekaźnikowe Finder 95.95.3 i przekaźnik 40.52.9.024.0000. Po wykryciu detalu przez czujnik, przekaźnik zaczyna brzęczeć bo styk bardzo szybko zmienia swoje położenie (między 12 a 14). Co popsułem bo nie mam już pomysłu?
#automatyka #elektronika #elektryka #kiciochpyta #pytanie
Retox128 - Mircy jestem początkującym automatykiem, mam taki układ, czujnik indukcyjn...

źródło: comment_0ro541DTFVOUvNem9JSs7aIOGlZljkWO.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Retox128: za duży prąd na czujnik? To jest tylko styk zwierny, raczej nie można go tak obciążać.
Podłącz styk zwierny czujnika do wejścia PLC, a cewkę załączaj z wyjścia PLC
  • Odpowiedz
  • 1
@Retox128 Nie masz tam przypadkiem napięcia 24VAC? ;) Sprawdź miernikiem co pojawia się za stykiem czujnika.

@sobed prąd cewki tego przekaźniczka to tylko 27mA.
  • Odpowiedz
@drzewokaktusowe ok zmienię to, na schemacie na gnieździe jest od lewej A2 dlatego tak podłączyłem
@sobed: @wojtalisk: Wszystkie IO zajęte dlatego w taki sposób to wymyśliłem. 99,9% pnp bo przekaźnik wariuje po wykryciu detalu, jutro jeszcze sprawdzę miernikiem czy jest przejście między czarnym a brązowym bez detalu.
@habik: dobre spostrzeżenie xD jutro sprawdzę
  • Odpowiedz
@sobed tak, nie sprawdziłem napięcia i dałem przekaźnik dc na napięcie ac xD, dodatkowo przekaźnik miał inne oznaczenie i nie do końca był kompatybilny z gniazdem tj. Na schemacie na gnieździe - NO to 11-14 a w rzeczywistości bodajże 21-12 (na skos)
  • Odpowiedz