Wpis z mikrobloga

@NaBu1908: Komcie najlepsze, jak zawsze

Kobieta robiąca karierę to mit. Jaką karierę może zrobić sprzedawczyni, pielęgniarka czy nauczycielka?

TIL kobiety nie mogą pracować w prestiżowych i dobrze płatnych zawodach xD
  • Odpowiedz
Co jest nie tak z owym artykułem?

@Ortalionowy_Rycerz: jak sama puenta może nie jest kontrowersyjna. Wiadomo, że mając ciekawe życia gdzie mamy wiele hobby i rozrywki to dzietność będzie spadała.
Za to oburzanie się na to, że ktoś prowadzi styl życia, który nie zawiera dzieci to debilizm. No i teza, że zdecydowanie się na dziecko to odpowiedzialność to oczywiście głupota. Wiele ludzi rezygnuje z płodzenia dzieci(lub więcej niż jedno) bo
  • Odpowiedz
Co jest nie tak z owym artykułem?

@Ortalionowy_Rycerz: bardzo spłyca dyskusję o rodzicielstwie i dzietności. Kontr do wymienionych zjawisk jest wiele:
- "niechęć młodych ludzi do dojrzałości" - lepiej jest, gdy właśnie ludzie podejmują decyzję o rodzicielstwie w sposób odpowiedzialny (jakość > ilość, chyba, że mamy w dupie życie narodzone)
- "przedkładanie sukcesu zawodowego nad macierzyństwo przez kobiety" - jw., zapewnienie stabilności finansowej przed narodzinami dziecka to odpowiedzialny krok
- "często korzysta z antykoncepcji"
  • Odpowiedz
@Ortalionowy_Rycerz: Ludzie poniżej już wyjaśnili. Ejadaz689 napisał dokładnie to co chciałem napisać. Dodałbym jeszcze przekonanie, że można wtrącać się w czyjeś życie (pod pretekstem troski o zbawienie czy jak tam sobie to katolicy tłumaczą).
  • Odpowiedz