Wpis z mikrobloga

Podpisałem dzisiaj umowę kredytową i deweloperską (o dziwo w takiej kolejności, co zszokowało nawet notariusza i przedstawiciela dewelopera xD)

Mogę powiedzieć, że jeśli macie
- poniżej 25 roku życia,
- średni/dobry BIK (ja miałem 55/100 pkt) - z długami na biku to nawet do tematu nie podchodźcie xD
- działalność gospodarczą 13 miesięcy
przygotujcie się na większy wkład własny, albo wręcz sami taki zaproponujcie, niezależnie czy jesteście #programista15k czy nie...

Na 5 wniosków przeszedł dosłownie jeden, w jednym banku, tylko i wyłącznie dlatego, że z 20% wkładu własnego osoba która ten kredyt ogarniała zwiększyła do 22% - i wtedy dopiero przeszło - tak przynajmniej to mi wytłumaczyła podczas podpisywania umowy gdy spytałem czemu wkład własny wynosi o te kilka tysi więcej niż wpisywałem we wniosku. Według wszystkich kalkulatorów zdolność miałem 4-5 razy większą niż wnioskowany kredyt xD

Co jeszcze mnie trochę zszokowało, to rata +700zł przez ubezpieczenie pomostowe... na szczęście tylko kilka miesięcy ( ͡° ʖ̯ ͡°)

No i od lutego zmiana mieszkanka na morenke #pdk ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gdansk #trojmiasto #chwalesie #pokazpalecrozowegopaska #kredyt #mieszkanie
Rabusek - Podpisałem dzisiaj umowę kredytową i deweloperską (o dziwo w takiej kolejno...

źródło: comment_P6iVTKvDbRcBrJJQPEcTzNwWEduTi5eK.jpg

Pobierz
  • 76
6250zł, najnizsza w inwestycji

@Rabusek: Damn, ceny widzę dalej puchną. I to już rozumiem po rabacie, którym Robyg Ciebie kusił... niecałe 2 lata temu ta sama dzielnica kosztowała mnie tysiąc mniej za metr.
wcześniej chyba nawet nie ma co się uśmiechać do banku :D

@zaziq: nie ma co, poważnie mowie, jest jeden bank chyba tylko i to z najgorszym oprocentowaniem na rynku

Damn, ceny widzę dalej puchną. I to już rozumiem po rabacie, którym Robyg Ciebie kusił...

@VGT: tak :P No cóż, albo to, albo wynajem za 2.5k miesiecznie xD
@Rabusek też obecnie się rozglądam z niebieskim, ale nie chcemy za bardzo rozstawać się z pasem nadmorskim :P więc w miarę możliwości zostaniemy gdzieś niedaleko, chociaż tutaj trzeba czekać na dobrą okazję, bo ceny potrafią się wahać między 8 a 15 za metr :P

Przystań Letnica obecnie wygląda dość spoko, choć zrobi się z tego blokowisko na 99% znając politykę miasta, które niewiele zrobi z okolicą.
chociaż tutaj trzeba czekać na dobrą okazję, bo ceny potrafią się wahać między 8 a 15 za metr :P

@Krzywa_noga: m.in. dlatego zrezygnowalem, jakos nie czuje potrzeby płacić 2x wiecej za metr tylko dlatego zeby miec 20min blizej do plaży szczerze powiedziawszy xD

@Dziubaster: Za darmo, informacja ustawowa w biku jest za darmo.
@Nie_znany: @Dziubaster: w biku można wygenerować sobie tzw. informacje ustawową do ktorej macie prawo za darmo raz w roku.

BTW, jeszcze miesiąc temu było 19zł/jeden raport, 57/3 raporty. Widze wrociło 12 raportów, tylko teraz za 99zł - ja placilem za 12 rpaortow chyba 30zł w 2017 XD
@Rabusek
A tak z ciekawości, gdzie mieszkałeś wcześniej?

Wynajem w Gda jest okropnie drogi, pół roku temu 3 pokoje w Oliwie można było najac za 2.5, teraz 3 minimum i pewnie będzie dalej rosło przez jakiś czas. Kawalerek najem też skoczył - porąbane ceny w Trójmieście są

Ogólnie liczymy na zakup czegoś gotowego, żeby nie musieć właśnie tracić kasy na wynajem przez zbyt długi czas ( ͡° ʖ̯ ͡°
średni/dobry BIK (ja miałem 55/100 pkt)

@Rabusek: nawet nie wiem co to. Nic w życiu na kredyt nie brałem, na UoP poszedłem po kredyt hipoteczny i przebierałem w ofertach. Fakt, że nie w wieku 25 lat.

Nie no spłace wcześniej, wiadomo, ale troche jednak stracha mam xD

Po co? Co ci to daje, skoro oprocentowanie jest tak niskie? Nie lepiej tę kasę wsadzić w cokolwiek i mieć na czarną godzinę?
@Krzywa_noga: Chełm

Jak wynajmowalem 3 pokoje, to chcialem wlasnie w central parku - to 3k za 50m bez mebli i bez opłat xD

Teraz mam 2200, 3 pokoje, 65m, umeblowane pod studentów + opłaty, w nowym budo obok Tesco
Po co? Co ci to daje, skoro oprocentowanie jest tak niskie? Nie lepiej tę kasę wsadzić w cokolwiek i mieć na czarną godzinę?

@WyjmijKija: oprocentowanie wynosi 4.1% - na kredycie w wysokości ~400k to daje około 20k rocznie samych odsetek - 1666zł miesięcznie. Który instrument finansowy da mi taki zwrot?

Jeśli spłacę kredyt w tyle ile chce to zrobić - koszt kredytu wyjdzie mnie pod 50k. Jeśli będę spłacał "planowo" -