Wpis z mikrobloga

Stwierdzam, że albo ja jestem zbyt przewrażliwiony na punkcie swojej elektroniki, albo żyję wśród ludzi, którym higiena jest obca.
Laptopy chłopaków z działu są ubabrane, ekrany całe brudne od paluchów, klawiatury tłuste, poniszczone.
Ostatnio mieliśmy wieczór "integracyjny" i graliśmy na PS4, które przyniósł nasz kierownik to też było popękane, brudne, porysowane, pady upieprzone...

Co rano są ze mnie podśmiechujki, że wyciągam czystego laptopa, przecieram go czasami, żeby nie był zakurzony, raz na miesiąc rozkręcam, żeby przedmuchać chłodzenie. Ba, nawet moja myszka jest czysta i nie lepi się od niewiadomych substancji...

#pracbaza #informatyka #programowanie

I to dorośli ludzie
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KornixPL

raz na miesiąc rozkręcam, żeby przedmuchać chłodzenie

Generalnie sam lubię jak jest czysto i poukładane. Też nie raz słyszałem, że jestem pedantem.
  • Odpowiedz
@szpongiel: Używam, teraz tak robię, bo nie mam biurka i po pracy laptop spoczywa na moich kolanach na łóżku, gdzie na 10m2 mieszkamy w dwójkę z psem, więc chcąc nie chcąc muszę to robić, zeby nie zaczął się gotować, a uwierz, że po miesiącu w takich warunkach już widać różnicę chociażby na radiatorach
  • Odpowiedz
@KornixPL: pracuję w IT i niestety potwierdzam to co mówisz, większość ludzi ma kompy tak zasyfione, że powinienem zakładać rękawiczki i strój ochronny jak coś na nich robię. Niektórzy mają tyle okruchów w klawiaturze że można by złożyć cały chleb.
  • Odpowiedz
W tym wątku jest masa ludzi, którzy czyszczą swoje laptopy bardziej niż przetarcie ekranu raz na tydzień kawałkiem koszulki bo ich brzydzi brudny XDDF
  • Odpowiedz
Jak mam zajęcia na uczelni w sali komputerowej to praktycznie zawsze po nich ide do łazienki umyć ręce. W domu gdy dotknę telefonu to idę od razu potem umyć ręce, chyba ze akurat go wyczyściłem. Gdy wracałem z laptopem do domu to od razu brałem chusteczkę+izopropanol i czyściłem go i myszkę (chociaż niedawno odkryłem że chusteczka+trochę wody i mydła jest nawet lepsza).
Ale często mam w pokoju bałagan xd.
  • Odpowiedz
@borsiu: Ja odkręcam trzy śrubki i mam dostęp do całego chłodzenia

@Shatter: Ja używam ścierki z mikrofibry ze środkiem do ekranów, a jak klawiaturę to każdy klawisz przecieram palcem pod ścierką.

@tmp1: Ja nie doprowadziłem do konieczności używania odkurzacza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz