Aktywne Wpisy

janek_m +30
Nie wiem, czy to tylko moja głowa, czy faktycznie świat oszalał, ale odnoszę wrażenie, że nagle picie alkoholu stało się... passé. Nie mówię o patologicznym chlaniu na umór – to wiadomo, że słabe. Ale teraz nawet lampka wina do kolacji to dla niektórych powód do moralnej krucjaty.
I wiecie co? Śmieszy mnie to. Bo wygląda to trochę jak nowe religie. Ludzie, którzy jeszcze parę lat temu robili „kreskę” na imprezie i wciągali wszystko
I wiecie co? Śmieszy mnie to. Bo wygląda to trochę jak nowe religie. Ludzie, którzy jeszcze parę lat temu robili „kreskę” na imprezie i wciągali wszystko

szejk_wojak +19
#linux #c-----------t
Po raz pierwszy zainstalowałem tego słynnego Linuxa, w ostatecznym akcie poszukiwania zastosowania dla starego laptopa na którego nie mam pomysłu.
Chryste. Moja główna myśl to pic rel.
Przecież to g---o jest nieużywalne xD Ok, zainstalowałem na pałę Ubuntu więc może to dlatego (ale to chyba jest najpopularniejszy i najprostszy i wgl beginner friendly tak?), pobieram jeszcze Nobarę bo chcę zrobić coś pokroju HTPC do multimediów i lekkich gierek.
Po raz pierwszy zainstalowałem tego słynnego Linuxa, w ostatecznym akcie poszukiwania zastosowania dla starego laptopa na którego nie mam pomysłu.
Chryste. Moja główna myśl to pic rel.
Przecież to g---o jest nieużywalne xD Ok, zainstalowałem na pałę Ubuntu więc może to dlatego (ale to chyba jest najpopularniejszy i najprostszy i wgl beginner friendly tak?), pobieram jeszcze Nobarę bo chcę zrobić coś pokroju HTPC do multimediów i lekkich gierek.
źródło: jezu-wy-tu-tak-zyjecie-nietoperz
Pobierz

Czy jestem w stanie iterować po tekście w pliku w miare sensowny sposób tak jak po tablicy charów?
Piszę program wyszukujący wzorzec w tekście z zastosowaniem algorytmu Karpa-Rabina i staram się uniknąć sytuacji, gdzie będę musiał zasysać wszystko do stringa (domyślnie będą to duuże teksty)
Lepiej zrobić sobie klasę trzymającą fragment pliku w buforze i pobierający nowy fragment gdy potrzebny i usuwający stare fragmenty.
Dłużej trwa dostęp do pliku niż pobranie większego fragmentu i znalezienie nowej linii.
Przykładowe rozwiązanie: https://pastebin.com/GYsuVTWH
operator[]zwraca znak z danej pozycji, jeśli nie należy do aktualnie pobranego bufora, to go pobiera, zatem zawsze zwróci odpowiedni znak. Można pokusić się o trzymanie 2 buforów, żeby zawsze mieć dostęp do poprzedniego.@Lacwik: protip: nie używaj
std::fstreamistd::string, tylko POSIX-owegommap, jeśli zależy ci na największej wydajnościmmaprobi nawet to, co chcesz, czyli mapuje plik na tablicę. Co prawdavoid*, ale wystarczy ją zrzutować nachar*. Tu masz mały przykład programu, który liczy wystąpienia literya: https://pastebin.com/hUCvZGqd