Wpis z mikrobloga

#chilihead #chili #papryczki #ostrezarcie #jedzenie #ogrodnictwo

Papryki wszystkim już owocują i są duże a u mnie kurduple ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ogólnie to część papryk się nie przyjęła i musiałem je zastąpić tymi co zostały lub pomidorami, a jedna doniczkę specjalnie do "bonchi" zostawiłem w domu to wyrosła jak po****** xD
Pobierz Yggas - #chilihead #chili #papryczki #ostrezarcie #jedzenie #ogrodnictwo

Papryki wsz...
źródło: comment_pL5xz0opvq9V7NUHCLctMmU933NuIiu6.jpg
  • 13
@Yggas u mnie też słabo rosną(rowniez w folii) większe co prawda od twoich lekko ale te w doniczkach co mam a sadzone identycznie dużo lepiej rosną. Nawet nawóz im podaje i lipa jakaś :/
@Yggas: Papryka jest dramatycznie kapryśna. U mnie najlepiej idą w donicach na zewnątrz. Ciepło dla bryły korzeniowej ma kluczowe znaczenie.

Prawdopodobnie zbyt późno je siales i nie mogą się pozbierać w tym ukropie.
To co bym sugerowal to dolistne nawożenie, z tym że najpierw na próbę na dwóch, trzech krzewach, bowiem w swej kapryśność i papryki różnie reagują. Widzę, że są odmiany, które nie lubią nawożenia, szczególnie słodkie. Ostre które mam
@Yggas No co ty gadasz. Te po prawo odmiany gatunku chinense to bardzo ładne. U mnie o wiele mniejsze siedzą. Poczekaj do końca czerwca zobaczysz jaki będzie busz. Na razie obrywaj kwiatki starannie. Nawet do 20 czerwca możesz zrywać.
@gobi12 nie no przecież to takie małe piri-piri co rosną do góry sa na bonchi¯_(ツ)_/¯ te po prawo (Dorset naga) to świetne są, bhutlah chocolate po lewo nisko ale widać chyba tylko jedno to też są super ale np longhorn, habanero red, trynidad scorpion, ta ostra peach po lewo i tam na końcu piri-piri to malutkie max... W habanero red strasznie się kręcą i zawijają liście... Niektóre właśnie musiałem wywalić... Przeczytałem że
@Yggas To na zdjęciu w doniczce to piri piri?

Dorset Naga to z moich doświadczeń najlepsza ostra odmiana do uprawy w naszym kraju. Pogoda jej nie przeszkadza i zbiór potrafi być solidny kosz owoców z krzaczka.
@gobi12 no tak myślę, bo kupiłem to oznaczone jako Birds'eye ale za duże są na nie. Są wielkości małego od palca do serdecznego tak na oko i rosną do góry.