Wpis z mikrobloga

żyć w takiej średnio-wyższej klasie społeczeństwa

@to_jest_chyba_kurcze_zart: Dobrze, że zwróciłeś uwagę, że ten wyidealizowany obraz USA pokazuje klasę wyższą i generalnie niewielu Amerykanów może sobie pozwolić na takie życie.

Jakby twój ojciec zarabiał 20 tysięcy złotych na rękę, to też mógłbyś mieszkać w ładnym, dużym domu na przedmieściach, chodzić do prywatnej szkoły z innymi bogatymi, zadbanymi dziećmi a nie patusami z blokowiska, też miałbyś konsolę i całą szafę gier i
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart: Kurcze, jakbym chciał się urodzić w takiej Polsce w latach - powiedzmy - 60tych by na przełomie 89/90 nie być dzieciakiem tylko facetem lvl20-30... Firemki wyrastały jak grzyby, od szczęk do Optimusa a podatków (przez 3 lata chyba) nie płaciło się wcale... Konkurencji zero... Kto miał wtedy trochę odwagi i w miarę łeb dziś jest milionerem.
  • Odpowiedz
@Leszcz_pancerny_w_rzucik_malowany: Zgadza się tylko u nas jest masa ludzi poniżej średniej i sporo bogatych. Typowej licznej średniej klasy nie ma ;<
@Assailant: Niech będzie sobą tylko bardziej miłym, "kolorowym" człowiekiem który pracuje i lubi swoją pracę i stać go na normalne w XXI rzeczy i trochę fanaberii :D Chce kupić 20 letni jacht? to niech go kupi. Chce quada to go kupi, chce 1080 Ti to go kupi.
  • Odpowiedz
Ciekawe za ile lat Polska będzie na takim poziomie by przeciętny Polak mógł

- mieć dom

- jeździć na wakacje z 2/3 razy do roku

- mieć samochód z salonu/prawie z salonu

- kupować normalne rzeczy jeśli ich potrzebuje kompresor/karchera/spawarke/nowy komputer/ zmywarke

- raz na parę lat zrobić remont bez kredytu na 10 lat
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart a ja sie wychowałem w latach 90 na blokach w polskim mieście 80tysiecznym. Mielismy boisko do pilki kazdy malolat mial z bazarku 10 koszulek z Salasem Vierim Del Piero i Shevchenką. Wieczorami latem byly jakies zabawy typu gonienie szukanie w grupach itp. Z Dziadkami jezdzilem na budowe bazyliki w Licheniu xD na komunie dostalem rower i walkmana. Moja matka byla nauczycielka pozniej na kredyt i z pomoca dziadkow kupila Deawoo
  • Odpowiedz