Aktywne Wpisy
![nad__czlowiek](https://wykop.pl/cdn/c0834752/5206e565da231b7779b2ceca99303fa29dcf5ae501bef864f95834199410451a,q60.png)
nad__czlowiek +14
#programowanie #programista15k #it #pracbaza #bezrobocie #chatgpt
Szpanowaliście swoim obijaniem się na B2B jak to można popracować 3-4h dziennie i resztę spędzić na siłowni, gotowaniu czy oglądaniu seriali, albo trzaskać 2 "etaty" (lub więcej) jednocześnie i wszędzie logować 2x8h gdy realnie pracowało się <8h - no to macie . Weszło AI i już wiele firm w strachu, rekrutacje wstrzymane, budżet uszczuplony. Kryzys gospodarczy, wysokie stopy w stanach. Większość korporacji (klienci spoza IT) wraca
Szpanowaliście swoim obijaniem się na B2B jak to można popracować 3-4h dziennie i resztę spędzić na siłowni, gotowaniu czy oglądaniu seriali, albo trzaskać 2 "etaty" (lub więcej) jednocześnie i wszędzie logować 2x8h gdy realnie pracowało się <8h - no to macie . Weszło AI i już wiele firm w strachu, rekrutacje wstrzymane, budżet uszczuplony. Kryzys gospodarczy, wysokie stopy w stanach. Większość korporacji (klienci spoza IT) wraca
![nad__czlowiek - #programowanie #programista15k #it #pracbaza #bezrobocie #chatgpt
Sz...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b5b365d4282846e7ad28385ddaa0c87c0aaf361169393e61ef84f4c5a883a2bc,w150.png?author=nad__czlowiek&auth=6064345609e45bc93ee89e22ce5aad5a)
Jakby się zastanowić, cancel boxdela nie dość, że jest nielogiczny, to nieopłacalny dla internetu. W tej przestrzeni poruszają się takie #!$%@? elementy jak roksysyn,,ciot, fagata, mnóstwo byłych scammerów/scammerek jak natsu, lexy czy realnie szkodliwe elementy jak penis załęcki. Dlaczego internet miałby cancelować osobę która z wymienionych wyżej zrobiła najmniej #!$%@? rzeczy, a jednocześnie najwięcej dała nam contentu i rozrywki?
#famemma
#famemma
![jestemkimjestem - Jakby się zastanowić, cancel boxdela nie dość, że jest nielogiczny,...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/f18885d329a0d54ad72b8dfadc9c65fe4ca6b7f1a0a80fabc1a7c4a2dbc28950,w150.jpg?author=jestem_kim_jestem&auth=875cb0499562bfa41cd370246a578ec4)
Przepis (Bazujący na przepisie @albramis w tym wpisie, rzućcie i mu plusem):
Składniki bazowe (zgodne z oryginałem)
⚬ 1,5 kg schabu wieprzowego - bez kości
⚬ 1/2 szklanki cukru
⚬ 1/2 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej (można bez)
⚬ gaza wyjałowiona 0,5m x 0,5m (lub jak jesteś ze wsi tak jak ja, to pończocha)
⚬ sznurek bawełniany
Przyprawy Przydatne po 4 dniach (Lekko zmodyfikowane)
⚬ 2 łyżki suszonego majeranku
⚬ 1 łyżka słodkiej papryki
⚬ 1 łyżka granulowanego czosnku
⚬ 1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu
Dodatkowo (polecam, Krystyna Czubówna):
⚬ 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
⚬ 3 ziarenka jałowca
Wszystkie przyprawy ugniatamy w moździerzu
Przygotowanie
⚬ Mięso myjemy, suszymy o odkrawamy odstające fragmenty
⚬ 1 dzień:
-- Otaczamy cukrem dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 2 dzień:
-- Wylewamy wodę, która to wyciekła z mięsa i obracamy.
⚬ 3 dzień:
-- Wyciągamy, myjemy dokładnie, wycieramy ręcznikami.
-- Otaczamy solą dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 4 dzień:
-- Wylewamy wodę, która to wyciekła z mięsa i obracamy.
⚬ 5 dzień:
-- Wyciągamy, myjemy dokładnie, wycieramy ręcznikami.
-- Otaczamy mieszanką przypraw dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 6 dzień:
-- Obracamy. Na tym etapie nie powinno być wody w pojemniku już.
⚬ 7 dzień:
-- Wyciągamy z pojemnika i wkładamy do pończochy (lub jałowej gazy jak jesteś z miasta)
-- Owijamy sznurkiem dosyć ciasno, aby się mięso ładnie uformowało. Ja korzystałem z poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=d_YkVpLTrDs
-- Podwieszamy w suchym i przewiewnym miejscu, w moim przypadku wylądowała nad oknem kuchennym.
⚬ Tak przygotowane mięso suszymy przez 10 - 14 dni. Moja suszyła się 11 dni.
⚬ Wyciągamy i delektujemy się. Mięso dalej trzymamy w lodówce.
Galeria
Suszenie:
https://i.imgur.com/ZxQgA2i.jpg
Wyciągnięte:
https://i.imgur.com/5aOjX2V.jpg
Wygląd z góry:
https://i.imgur.com/uZHgRNa.jpg
Pierwsze krojenie:
https://i.imgur.com/67XDVJv.jpg
Pięknie zbite i sprężyste:
https://i.imgur.com/ZPQqCSJ.jpg
Można uzyskać niemalże przeźroczyste plastry:
https://i.imgur.com/zcBSL9s.jpg
https://i.imgur.com/EILrZ4y.jpg
#schab #gotujzwykopem
smak:
Ważne jest dokładne płukanie, dzięki czemu schab nie jest slony (a i takie mi czasem wychodziły)
Mięso jest, sprężyste i aromatyczne. Czuć mięso w mięsie a pieknie pachnąca skórka wzbogaca doznania. Dzięki jalowcowi i wędzonej papryce ma się wrażenie, że jest to wysokiej jakości produkt sklepowy, a nie domowy wynalazek.
Przepis wymaga jedynie czasu, każdy może go wykonać.
Komentarz usunięty przez autora
@Alekzg jeżeli nic obok w lodówce nie będzie pleśniało to myśle że z miesiąc na spokojnie
@LudwikXIV: Co się stało, że konto usuwa? Doszła do ostatniego punktu wykresu cyklu życia mikroblogera, bo na czarno ją mam? :D