Jak mówiłem tak też robię. W poprzednim wpisie wiele osób prosiło również o przepis, więc służę.
Przepis (Bazujący na przepisie @albramis w tym wpisie, rzućcie i mu plusem):
Składniki bazowe (zgodne z oryginałem) ⚬ 1,5 kg schabu wieprzowego - bez kości ⚬ 1/2 szklanki cukru ⚬ 1/2 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej (można bez) ⚬ gaza wyjałowiona 0,5m x 0,5m (lub jak jesteś ze wsi tak jak ja, to pończocha) ⚬ sznurek bawełniany
Przygotowanie ⚬ Mięso myjemy, suszymy o odkrawamy odstające fragmenty ⚬ 1 dzień: -- Otaczamy cukrem dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę -- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki ⚬ 2 dzień: -- Wylewamy wodę, która to wyciekła z mięsa i obracamy. ⚬ 3 dzień: -- Wyciągamy, myjemy dokładnie, wycieramy ręcznikami. -- Otaczamy solą dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę -- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki ⚬ 4 dzień: -- Wylewamy wodę, która to wyciekła z mięsa i obracamy. ⚬ 5 dzień: -- Wyciągamy, myjemy dokładnie, wycieramy ręcznikami. -- Otaczamy mieszanką przypraw dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę -- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki ⚬ 6 dzień: -- Obracamy. Na tym etapie nie powinno być wody w pojemniku już. ⚬ 7 dzień: -- Wyciągamy z pojemnika i wkładamy do pończochy (lub jałowej gazy jak jesteś z miasta) -- Owijamy sznurkiem dosyć ciasno, aby się mięso ładnie uformowało. Ja korzystałem z poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=d_YkVpLTrDs -- Podwieszamy w suchym i przewiewnym miejscu, w moim przypadku wylądowała nad oknem kuchennym. ⚬ Tak przygotowane mięso suszymy przez 10 - 14 dni. Moja suszyła się 11 dni. ⚬ Wyciągamy i delektujemy się. Mięso dalej trzymamy w lodówce.
Przepis (Bazujący na przepisie @albramis w tym wpisie, rzućcie i mu plusem):
Składniki bazowe (zgodne z oryginałem)
⚬ 1,5 kg schabu wieprzowego - bez kości
⚬ 1/2 szklanki cukru
⚬ 1/2 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej (można bez)
⚬ gaza wyjałowiona 0,5m x 0,5m (lub jak jesteś ze wsi tak jak ja, to pończocha)
⚬ sznurek bawełniany
Przyprawy Przydatne po 4 dniach (Lekko zmodyfikowane)
⚬ 2 łyżki suszonego majeranku
⚬ 1 łyżka słodkiej papryki
⚬ 1 łyżka granulowanego czosnku
⚬ 1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu
Dodatkowo (polecam, Krystyna Czubówna):
⚬ 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
⚬ 3 ziarenka jałowca
Wszystkie przyprawy ugniatamy w moździerzu
Przygotowanie
⚬ Mięso myjemy, suszymy o odkrawamy odstające fragmenty
⚬ 1 dzień:
-- Otaczamy cukrem dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 2 dzień:
-- Wylewamy wodę, która to wyciekła z mięsa i obracamy.
⚬ 3 dzień:
-- Wyciągamy, myjemy dokładnie, wycieramy ręcznikami.
-- Otaczamy solą dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 4 dzień:
-- Wylewamy wodę, która to wyciekła z mięsa i obracamy.
⚬ 5 dzień:
-- Wyciągamy, myjemy dokładnie, wycieramy ręcznikami.
-- Otaczamy mieszanką przypraw dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 6 dzień:
-- Obracamy. Na tym etapie nie powinno być wody w pojemniku już.
⚬ 7 dzień:
-- Wyciągamy z pojemnika i wkładamy do pończochy (lub jałowej gazy jak jesteś z miasta)
-- Owijamy sznurkiem dosyć ciasno, aby się mięso ładnie uformowało. Ja korzystałem z poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=d_YkVpLTrDs
-- Podwieszamy w suchym i przewiewnym miejscu, w moim przypadku wylądowała nad oknem kuchennym.
⚬ Tak przygotowane mięso suszymy przez 10 - 14 dni. Moja suszyła się 11 dni.
⚬ Wyciągamy i delektujemy się. Mięso dalej trzymamy w lodówce.
Galeria
Suszenie:
https://i.imgur.com/ZxQgA2i.jpg
Wyciągnięte:
https://i.imgur.com/5aOjX2V.jpg
Wygląd z góry:
https://i.imgur.com/uZHgRNa.jpg
Pierwsze krojenie:
https://i.imgur.com/67XDVJv.jpg
Pięknie zbite i sprężyste:
https://i.imgur.com/ZPQqCSJ.jpg
Można uzyskać niemalże przeźroczyste plastry:
https://i.imgur.com/zcBSL9s.jpg
https://i.imgur.com/EILrZ4y.jpg
#schab #gotujzwykopem
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...