Aktywne Wpisy
Ksiega_dusz +21
Zmieniłem w tamtym roku. Zarabiam 19k brutto z hakiem i ogólnie wypłata co miesiąc była w miarę stabilna. Wychodziło 13k netto. Dzisiaj dostałem wypłatę o 3500 zł mniejszą. To dość sporo. Zapytałem się HRów o co chodzi i odpisali mi, że przekroczyłem próg podatkowy i pobierają mi zaliczkę na podatek w wysokości 32%.
Oni to już będą pobierali do końca roku? Ja odzyskam jakoś te pieniądze?
#programowanie #korposwiat
Oni to już będą pobierali do końca roku? Ja odzyskam jakoś te pieniądze?
#programowanie #korposwiat
wykop +37
Nowość - obserwowanie dyskusji na Wykopie (ツ)
Od teraz możecie obserwować konkretne dyskusje i otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach w wybranych przez siebie wątkach. Dzięki temu zawsze będziecie na bieżąco i nigdy nie przegapicie interesujących Was rozmów!
Obserwowanie dyskusji jest proste i dostępne bezpośrednio z poziomu każdej dyskusji, zarówno w znaleziskach, jak i przy wpisach. Wystarczy jedno kliknięcie, aby otrzymywać powiadomienia o wszystkich nowych komentarzach w wątku. Powiadomienia wyświetlimy na górnej belce serwisu, tak aby zawsze były pod ręką, widoczne od razu po zalogowaniu. Wszystkie swoje obserwowane dyskusje możecie łatwo przeglądać w zakładce Obserwowane - to miejsce, gdzie znajdziecie wszystkie śledzone przez Was wątki w jednym miejscu, co ułatwia śledzenie i uczestniczenie w obserwowanych rozmowach.
Domyślne
Od teraz możecie obserwować konkretne dyskusje i otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach w wybranych przez siebie wątkach. Dzięki temu zawsze będziecie na bieżąco i nigdy nie przegapicie interesujących Was rozmów!
Obserwowanie dyskusji jest proste i dostępne bezpośrednio z poziomu każdej dyskusji, zarówno w znaleziskach, jak i przy wpisach. Wystarczy jedno kliknięcie, aby otrzymywać powiadomienia o wszystkich nowych komentarzach w wątku. Powiadomienia wyświetlimy na górnej belce serwisu, tak aby zawsze były pod ręką, widoczne od razu po zalogowaniu. Wszystkie swoje obserwowane dyskusje możecie łatwo przeglądać w zakładce Obserwowane - to miejsce, gdzie znajdziecie wszystkie śledzone przez Was wątki w jednym miejscu, co ułatwia śledzenie i uczestniczenie w obserwowanych rozmowach.
Domyślne
Przepis (Bazujący na przepisie @albramis w tym wpisie, rzućcie i mu plusem):
Składniki bazowe (zgodne z oryginałem)
⚬ 1,5 kg schabu wieprzowego - bez kości
⚬ 1/2 szklanki cukru
⚬ 1/2 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej (można bez)
⚬ gaza wyjałowiona 0,5m x 0,5m (lub jak jesteś ze wsi tak jak ja, to pończocha)
⚬ sznurek bawełniany
Przyprawy Przydatne po 4 dniach (Lekko zmodyfikowane)
⚬ 2 łyżki suszonego majeranku
⚬ 1 łyżka słodkiej papryki
⚬ 1 łyżka granulowanego czosnku
⚬ 1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu
Dodatkowo (polecam, Krystyna Czubówna):
⚬ 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
⚬ 3 ziarenka jałowca
Wszystkie przyprawy ugniatamy w moździerzu
Przygotowanie
⚬ Mięso myjemy, suszymy o odkrawamy odstające fragmenty
⚬ 1 dzień:
-- Otaczamy cukrem dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 2 dzień:
-- Wylewamy wodę, która to wyciekła z mięsa i obracamy.
⚬ 3 dzień:
-- Wyciągamy, myjemy dokładnie, wycieramy ręcznikami.
-- Otaczamy solą dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 4 dzień:
-- Wylewamy wodę, która to wyciekła z mięsa i obracamy.
⚬ 5 dzień:
-- Wyciągamy, myjemy dokładnie, wycieramy ręcznikami.
-- Otaczamy mieszanką przypraw dokładnie z każdej strony i w każdą szparkę
-- Wkładamy pojemnika, a pojemnik do lodówki
⚬ 6 dzień:
-- Obracamy. Na tym etapie nie powinno być wody w pojemniku już.
⚬ 7 dzień:
-- Wyciągamy z pojemnika i wkładamy do pończochy (lub jałowej gazy jak jesteś z miasta)
-- Owijamy sznurkiem dosyć ciasno, aby się mięso ładnie uformowało. Ja korzystałem z poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=d_YkVpLTrDs
-- Podwieszamy w suchym i przewiewnym miejscu, w moim przypadku wylądowała nad oknem kuchennym.
⚬ Tak przygotowane mięso suszymy przez 10 - 14 dni. Moja suszyła się 11 dni.
⚬ Wyciągamy i delektujemy się. Mięso dalej trzymamy w lodówce.
Galeria
Suszenie:
https://i.imgur.com/ZxQgA2i.jpg
Wyciągnięte:
https://i.imgur.com/5aOjX2V.jpg
Wygląd z góry:
https://i.imgur.com/uZHgRNa.jpg
Pierwsze krojenie:
https://i.imgur.com/67XDVJv.jpg
Pięknie zbite i sprężyste:
https://i.imgur.com/ZPQqCSJ.jpg
Można uzyskać niemalże przeźroczyste plastry:
https://i.imgur.com/zcBSL9s.jpg
https://i.imgur.com/EILrZ4y.jpg
#schab #gotujzwykopem