Wpis z mikrobloga

#zestawkomputerowy #pcmasterrace #hardware #hackintosh
Siemanko.
Zastanawiałem się nad nowym piecem i wykminiłem taki zestaw : https://www.morele.net/inventory/info/929b514c
[morele tylko poglądowo, dla ułatwienia ustawienia cenowego bo i tak będę polował na u----i]
Czas na detailsy :
Wymagania [wg piorytetów od najważniejszego]:
- Możliwość w miarę sprawnej obróbki audio/wideo i sprawny zapis/encodowanie.
- Cicha praca
- Póżniejsze postawienie MacOS do Final Cut Pro i Logic Pro [wg wuja Google jest kompatybilność i może się sprawdzić]
- Konfortowa rozgrywka na bezkompromisowym minimum 60fps w 1080p [4K/UHD nie wymagane]
- Streaming w 1080p60 [z gier choć i tak niezbyt wymagany, bo 720p60 też styknie ale jakby była możliwość to zawsze jakaś wartość dodana ;)]
Ze starego pieca będę miał zdatne do użycia : Arctic Accelero Xtreme IV, 2 dyski Crucial BX100 [128 i 256 gieba] i dwa HDD Toshiba P300 3TB.
Potem będzie delid 8700k i domontowanie coolera z Arctica [dlatego też wsioryba czy będzie GPU to FE czy jakiś inny OEM, byleby był kompatybilny].
Dalsze plany na rozbudowe będą takie jak dołożenie drugie tyle RAMek i paru dysków na scratche i archiwizacje [te dwa ostanie na później].

Cena na party tak do 6500 [tak jak pisałem poluje na u----i] jakby kto pytał i chciał dać alternatywne propozycje.

Ale myślicie, że styknie?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kucma19: Jak dałoby się nie zniżyć przy 99% gry do klatkażu poniżej 60 to czemu nie. Ale słyszałem ponoć, że Premiere dość mocno się skupia na wątku więc... [patrz jeszcze punkt o Hackintoshu i delidzie]
  • Odpowiedz
@Karteziom: z geforcami sa wieczne problemy. Mialem 1060 - dzialalo ale zawsze cos..
np. po powrocie ze sleep nie dzialala akceleracja grafiki, musialem zmieniac rozdzielczosc lub wlaczac/wylaczac monitory zeby dzialalo
- kazdy update systemu to w-------e sie grafiki i mozliwy kernel panic, do tego musisz czekac kolo tygodnia az nvidia sterowniki poprawi
- ostatnio na tony86 ktos pisal ze jest na nvidii jeszcze gorzej bo wydajnosciowo cos sie dupi, problem
  • Odpowiedz
  • 0
@qwelukasz Damn. Czyli widzę, że jeden rabin mówi o obozie zielonym a inny o czerwonym. Pamiętaj też, że to nie jest natychmiastowe must-have. Może do tego czasu coś ogarną. A może Vega 56?
  • Odpowiedz
@Karteziom: ja na poprawki do 1060 czekalem rok i sie nie doczekalem. z tego co widze po tematach na forum to dalej nie jest to naprawione a jest tylko jeszcze gorzej. Hacka sprzedalem w styczniu - a problem wystepowal jeszcze wczesniej.

Generalnie ja kupilem nVidie bo mam zle doswiadczenie z ati ale prawda jest taka ze obecnie w apple montuja tylko ati a sterowniki dla nvidii sa dlatego, ze iles lat
  • Odpowiedz