Witam mirków! =) Jak wyglądają zarobki i w ogóle praca w branży IT jeśli chodzi o kraje skandynawskie, głównie chodzi mi o Norwegie. Czy jest to dobry kierunek, żeby emigrować tam po studiach informatycznych? Da się coś odłożyć, wiem, że jest dosyć drogo oraz są dosyć wysokie podatki. Wie ktoś może ile zarabiają +- programiści np: JAVA, PHP, Python czy C++? Myślałem o wspólnym wyjeździe wraz z dziewczyną (ten sam kierunek), wydaje mi się, że życie we dwójkę wychodzi ekonomiczniej. Wie ktoś coś na ten temat? Z góry dziękuje! <3
Interesują mnie koszty wynajęcia jakiegoś mieszkanka/pokoiku dla dwójki osób, w ogóle wydatki na takim przeciętnym trybie zycia, jak one wygląda w kontraście do zarobków w tej branży.
W no 400-500 nok rocznie i kurs języka dla inż. telko z 2 lata dośw na start - nie wiem jak to się przekłada na programistów. A wyżyć się da raczej spokojnie, szczególnie jak różowy pracuje i są dzieci - wtedy zniżki podatkowe wpadają.
@fegwegw: a potem spójrz na ich zarobki, na to ile mogą odkładać pieniędzy i jak bardzo tanie jest dla nich zwiedzanie wszystkiego na świecie xd @Yakooo: nawet się nie masz co zastanawiać bo będziesz miał tam dobre życie, aczkolwiek patrząc na zarobki IT w Polsce często nie opłaca się stąd uciekać bo koszty życia są dużo niższe, a wynagrodzenie można mieć nie tylko w PLN
@Yakooo: Nie mogę znaleźć i może mnie pamięć myli, ale bodajże w Norwegii porównanie zarobków programisty vs. średniego wynagrodzenia w tym kraju wypada najgorzej w Europie
@Yakooo: Nie moja branża, ale orientowałem się pobieżnie i rozmawiałem kiedyś z jednym rodakiem pracującym jako web developer, najtrudniej załapać się do pierwszej pracy, później już z górki, zarobki to dość spore widełki od 400k nok, nawet do bańki dla bardzo dobrych. Oczywiście z samym angielskim to "sorry, ale mamy 20hindusów na Twoje miejsce", dobry norweski otwiera wiele drzwi a przede wszystkim portfeli pracodawców. Dobrze dogadujący się i ogarnięty programista
@Yakooo: Tabel jest bardzo dużo i są progresywne, nie ma żadnych konkretnych progów podatkowych jak np. w PL.
Tutaj jest kalkulator, w "inntektstype" wybierz "lønn", tabela dla osób bez kredytów, dzieci itp to zazwyczaj 7100, w "periode" zostawiasz "måned", w ostatniej tabelce wpisujesz przewidywany dochód miesięczny. W perspektywie roku podatek jest nieco niższy niż wychodzi to z tabelki, ponieważ przez 10 miesięcy "nadpłacasz" na wypłatę wakacyjną ("ferienpenge", które nie
Gadając z kilkoma osobami z rodziny, która mieszka w Norwegii nie raz słyszałem, że ceny w Oslo to jakiś kosmos. Ja bym radził jak już to celować w mniejsze miasto. Będzie taniej.
@piwakk: I co z tego, że taniej jak jego branża poza Oslo może nie istnieć? Norwegia to specyficzny kraj, gdzie na powierzchni odpowiadającej Polsce mieszka raptem 5 mln ludzi, z czego 1 mln w samym Oslo...
@RoBee: Po części tak. Ale to może próbować w kolejnych największych miastach. Jeżeli mieszkanie Cie wyjdzie prawie 2x taniej to chyba warto? Z tego co wiem to naprawdę fajna kawalerka to prawie 20k koron w Oslo. Kuzyn z dziewczyną mieszkają w mieście, które jest w 20 największych w Norwegii i za dwupokojowe mieszkanie płacą około/ponad 2x mniej.
@piwakk Ja mieszkam w bodajże 6. a przepaść cywilizacyjna jest mimo to ogromna, bo to wielkość typu 10:1. Zresztą ceny są podobne w największych miastach (nie licząc Oslo).
@Yakooo: np. teraz na finie jest oferta z Policji dla dev z csharp, minimum 3 lata doswiadczenia i pensja 400-700 tysiecy. Wiem, ze doswiadczony frontendowiec w duzym projekcie moze liczyc na wiecej niz 1mln rocznie.
Co do cen zycia w Oslo to mozna by ksiazke napisac, podstawa to wiedziec gdzie co kupowac. Jak sie nie pije, nie pali i nie je slodyczy to majac nawet mniej niz srednia pensje mozna
@piwakk: rynek pracy dla programistów poza Oslo istnieje jeszcze w Bergen, Stavanger i Trondheim Pomiedzy tymi miastami a Oslo jest jednak przepaść. Z racji malej rozpiętości zarobków podstawa będzie podobna dla programisty i, dajmy na to bibliotekarza z podobnym stażem. Ta wyniesie ok 400-600k NOK co starcza na życie. Należy pamietac że, o ile dobrze pamiętam z rozmów ze zwiazkami, zaribki są ok 5% wyższe w Oslo niż trzech wymienionych
@alex-fortune: jeśli chcesz się porównywać do innych to może tak, ale ciężko powiedzieć że 500k NOK to kiepska pensja nawet biorąc pod uwagę że gro pracujących poza branża IT w dużych ośrodkach miejskich w Norwegii zarabia podobnie.
Jak wyglądają zarobki i w ogóle praca w branży IT jeśli chodzi o kraje skandynawskie, głównie chodzi mi o Norwegie.
Czy jest to dobry kierunek, żeby emigrować tam po studiach informatycznych? Da się coś odłożyć, wiem, że jest dosyć drogo oraz są dosyć wysokie podatki. Wie ktoś może ile zarabiają +- programiści np: JAVA, PHP, Python czy C++?
Myślałem o wspólnym wyjeździe wraz z dziewczyną (ten sam kierunek), wydaje mi się, że życie we dwójkę wychodzi ekonomiczniej. Wie ktoś coś na ten temat? Z góry dziękuje! <3
Interesują mnie koszty wynajęcia jakiegoś mieszkanka/pokoiku dla dwójki osób, w ogóle wydatki na takim przeciętnym trybie zycia, jak one wygląda w kontraście do zarobków w tej branży.
#pracazagranica #emigracja #praca #pracait #norwegia #skandynawia #programista15k #programowanie
Komentarz usunięty przez moderatora
W no 400-500 nok rocznie i kurs języka dla inż. telko z 2 lata dośw na start - nie wiem jak to się przekłada na programistów. A wyżyć się da raczej spokojnie, szczególnie jak różowy pracuje i są dzieci - wtedy zniżki podatkowe wpadają.
@Yakooo: :D
'Dość drogo' to jest w Polsce, Norwegia jest jednym z najdroższych krajów w Europie.
@Yakooo: nawet się nie masz co zastanawiać bo będziesz miał tam dobre życie, aczkolwiek patrząc na zarobki IT w Polsce często nie opłaca się stąd uciekać bo koszty życia są dużo niższe, a wynagrodzenie można mieć nie tylko w PLN
@bartez_94: ale czy ty czytałeś, co napisałem?
Tutaj jest kalkulator, w "inntektstype" wybierz "lønn", tabela dla osób bez kredytów, dzieci itp to zazwyczaj 7100, w "periode" zostawiasz "måned", w ostatniej tabelce wpisujesz przewidywany dochód miesięczny. W perspektywie roku podatek jest nieco niższy niż wychodzi to z tabelki, ponieważ przez 10 miesięcy "nadpłacasz" na wypłatę wakacyjną ("ferienpenge", które nie
Gadając z kilkoma osobami z rodziny, która mieszka w Norwegii nie raz słyszałem, że ceny w Oslo to jakiś kosmos.
Ja bym radził jak już to celować w mniejsze miasto. Będzie taniej.
Jeżeli mieszkanie Cie wyjdzie prawie 2x taniej to chyba warto? Z tego co wiem to naprawdę fajna kawalerka to prawie 20k koron w Oslo. Kuzyn z dziewczyną mieszkają w mieście, które jest w 20 największych w Norwegii i za dwupokojowe mieszkanie płacą około/ponad 2x mniej.
Wiem, ze doswiadczony frontendowiec w duzym projekcie moze liczyc na wiecej niz 1mln rocznie.
Co do cen zycia w Oslo to mozna by ksiazke napisac, podstawa to wiedziec gdzie co kupowac. Jak sie nie pije, nie pali i nie je slodyczy to majac nawet mniej niz srednia pensje mozna