Wpis z mikrobloga

@Leszcz_pancerny_w_rzucik_malowany: Co jest idiotyzmem? To, że znając proste zasady, nie mamy problemu jak wymówić dany wyraz? Nie to co cywilizowani Anglicy, gdzie każdy wyraz z osobna trzeba zapamiętywać w formie graficznej jak i dźwiękowej. Może problemem jest brak ruchomego akcentu? Moglibyśmy toczyć długie debaty jak Rosjanie, o tym jak należy stosować przycisk w danym słowie. Może problemem jest brak własnego alfabetu? Możemy jakiś wymyślić, albo przyjąć cyrylicę czy tam arabski.
  • Odpowiedz
@Okcydent: nie unoś się. Polski jest skomplikowany i pełen wyjatków i to , że gdzieś przeczytałeś o standaryzacji nie znaczy, że to cokolwiek załatwia. Odmiana+ naleciałości tworzą toksyczną mieszankę. Tego języka nie da się nauczyć z reguł co poakzuje jak posługują się nim obcokrajowcy długo mieszkajacy u nas. Angielski jest prosty, użyteczny i bez kija w zadku.
  • Odpowiedz
@matiseq: Słowacy za to mają słowa złożone z samych spółgłosek. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na przykład „krk”, „prst”, „spln’”. „Trdlo” jest dla mnie niemal nie do wymówienia. czy inne „tri štvrti”, no język można połamać. Mój niebieski jest Słowakiem i czasem nie mogę się nadziwić, jak oni to wymawiają.
  • Odpowiedz