Aktywne Wpisy

Wojciech_Skupien +61
Właśnie zostałem brutalnie wyprowadzony ze swojej bańki myślowej, czytając komentarze pod tym wpisem na twitterze.
"Jak się nigdzie nie wychodzi to w sumie nie trzeba "
"Po co mam się myć gdy np. siedzę cały czas w domu, jestem chudy i się nie pocę?"
"Mycie codzienne jest bezsensu. Myjesz się wtedy kiedy czujesz się brudny, czasem codziennie a czasem co 2-3 dni."
I teraz wyobraźcie sobie, że codziennie sramy, a jednak dla
"Jak się nigdzie nie wychodzi to w sumie nie trzeba "
"Po co mam się myć gdy np. siedzę cały czas w domu, jestem chudy i się nie pocę?"
"Mycie codzienne jest bezsensu. Myjesz się wtedy kiedy czujesz się brudny, czasem codziennie a czasem co 2-3 dni."
I teraz wyobraźcie sobie, że codziennie sramy, a jednak dla
źródło: image
Pobierz
mirko_anonim +30
✨️ Znudzenie życiem bez alkoholu - co dalej? Ⓘ
Za kilka dni będę miał równy rok jak nie piję alkoholu, Niby miała to być wielka zmiana, a nie czuje niczego. Prócz większej nudy. Nie piłem pewnie jakoś mega dużo, raczej w weekendy, czasem przez pt-sob-nd po kilka piw, a czasami wydoiłem 0,7 w----y do monitora.
Nie wiem. Mam dalej czekać i coś się zmieni czy wrócić ale np. pić rzadziej. Nie mam co robić
Za kilka dni będę miał równy rok jak nie piję alkoholu, Niby miała to być wielka zmiana, a nie czuje niczego. Prócz większej nudy. Nie piłem pewnie jakoś mega dużo, raczej w weekendy, czasem przez pt-sob-nd po kilka piw, a czasami wydoiłem 0,7 w----y do monitora.
Nie wiem. Mam dalej czekać i coś się zmieni czy wrócić ale np. pić rzadziej. Nie mam co robić

@matiseq Barszcz. Pierwsze lepsze polskie słowo z pięcioma spolgloskami koło siebie. Powiedziałbym nawet, że polski pod tym względem jest łatwiejszy do ogarnięcia niż niemiecki.
@Hellvis: mają - ʒ np. w wyrazie Etage
mają ś czy ź, dodatkowo mają 2 formy wymawiania u, 2 formy wymawiania o, mają samogłoski środkowe które Polakom sprawiają trudności bo takich nie mamy - chociażby w wyrazie der (nie wymawiamy tego typowo der przeczież), mają 2 formy wymawiania i, 2 formy wymawiania y, nie mówiąc o samogłoskach zamkniętych
Przykładowo słówka Ofen -
kto da więcej?
@Hellvis: głoski są tym co się słyszy. Nie tym co zapisuje. Jak zapiszę barszcz cyrylicą czyli варщ to co, nagle mam tylko dwie spółgłoski obok siebie? Nie. Odróżniajmy litery od głosek. Chyba na polskim było: „Literę widzę i piszę, głoskę wymawiam oraz słyszę”.
@KolejnyWykopowyJanusz: Tak. Mamy sporo szelestów, ale zadziwiające jest to, że dotyczy to też w dużej