Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #csharp

Programy w których stosuje się rekurencje dłużej się kompilują? Załóżmy, że mamy dwie wersje programu na znalezienie silni, jedna która jest "zwykła", a druga w której stosujemy rekurencje. Ta druga dłużej będzie się kompilować?
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@3THU5_9r3W: Dobra kumam idee jaka temu przyświeca, dzięki za wytłumaczenie. Jutro pogrzebie sobie w jakichś innych problemach liczbowych jeszcze.
  • Odpowiedz
@3THU5_9r3W: Dobra dzisiaj zrobiłem sobie mały programik, który liczy silnie podanej liczby, oczywiście jest bardzo ograniczony, bo działa tylko na intach, postarałem się zrobić tym razem bez rekurencji (chociaż wiem, że przy silni raczej można, ale wolałem na loopach samych), masz kod jakbyś był ciekawy https://pastebin.com/dJPSfYkj
  • Odpowiedz
@Need: n*=i to to samo co n=n*i
Przed tym n*=i; powinienem dla czytelności dać tabulator ale wyklop coś zepsuł z formatowaniem. To n*=i; należy do tej pętli for. Jeżeli po pętli albo if'ie nie dasz klamerek {} to ciałem pętli/ifa będzie jedna instrukcja poniżej (w tym przypadku n*=i).
  • Odpowiedz
1. Program wypisujący n-ty wyraz ciągu Fibonnacciego.

2. Program sprawdzający czy podany wyraz jest palindromem.

3. Program wypisujący liczby pierwsze z podanego przedziału (tutaj dla czytelności warto sobie zrobić osobną funkcje: bool IsPrimeNumber())

4. Sortowanie bąbelkowe.

@
  • Odpowiedz
List convertedInput = new List();
string input = Properties.Resources.input;
foreach (var sNumber in input)
{
Int32.TryParse(sNumber.ToString(), out int iNumber);
convertedInput.Add(iNumber);
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@3THU5_9r3W No ta moja metoda to był taki trochę work around na podstawie tego co znałem :D, to co napisałeś bardzo mi się przyda, bo z twoich poprzednich rad też stałe korzystam.
  • Odpowiedz
@Need: no ogólnie LINQ polecam bo jest zajebiste i mocno upraszcza operacje na kolekcjach.
Np:
SelectMany() - spłaszcza kolekcję kolekcji do jednej kolekcji (i transformuje każdy element wg funkcji którą podasz)
Where() - filtruje
OrderBy() - sortuje
GroupBy()
  • Odpowiedz
@Need: btw w drugim zadaniu z adventofcode LINQ idealnie Ci się przyda. Robiłem te zadania w fsharpie (dopóki nie stały się zbyt hardkorowe :P) i rozwiązanie drugiego zajęło mi 9 linijek ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz