Wpis z mikrobloga

• 652
Jestem Łotyszką z polskimi korzeniami, znam rosyjski i dla wszystkich jestem ukrainką. Smutne i bolące ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Poza Ukrainą jest dużo krajów w których rozmawiają po rosyjsku, jak by co
#bol #ukraina #rozowepaski #lotwa #wroclaw
  • 222
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Blazniko Współpracuje w moim korpo z Łotyszami i jesteście spoko narodem. Tak samo Estonia.
Używacie alfabetu łacińskiego i to jest big plus.

Jak już, to należy się wystrzegać krajów, gdzie język opiera się na cyrylicy (Ukraina, Rosja, Białoruś,itp.).

A Łotwa jest super, byłem kilka razy w Rydze
  • Odpowiedz
@serpentes: I Rzeczpospolita, słyszałem anegdotę, że kiedy facet spytał się o to dzieciaków z Polskiej szkoły to następnego dnia kilkoro z nich przyniosło mu dokumenty nadające tytuł szlachecki przez Zygmunta Augusta.
Procesy polonizacyjne ludności rusińskiej głównie przez kościół katolicki i szlachectwa.
Póżniej w międzywojennych była obserwowana migracja zarobkowa z kresów PN-WSCH na Łotwę.
  • Odpowiedz
@Blazniko: słowa ludzi, którzy za c--j nie znają historii powinny boleć tylko ich samych.

Z ciekawosci się spytam - jak kwestia polskich szkół tam wygląda? Z dwóch dni turystycznie w Rydze nie wyciagne takich wniosków jak Ty przez te lata( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Blazniko:

Byłem rok temu na Łotwie (i przy okazji Litwie i w Estonii). Ryga faktycznie piękna, bardzo mi się podobała. Dziewczyny faktycznie bardzo ładne, choć Rosjanie mieszkający na obrzeżach już tak średnio ().

Ogólnie Łotwa poza Rygą i okolicami wydawała mi się trochę pusta. Na wschodzie kraju to już tylko rosyjski słyszałem i wsie oraz miasteczka wyglądały bardzo biednie (poza cerkwią), szczególnie walące się bloki.

Ludzie
  • Odpowiedz
@Blazniko: byłem kiedyś na Łotwie w kilku miastach oraz również w Rydze na urbexach (genialnych z resztą), poznałem tam jedną Łotyszkę i się nie mogłem nasłuchać jak czasem z kimś gadała po Łotewsku xD
"Stalin's Cake" - mówi to Pani coś? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Blazniko: To u Ciebie w kraju chłopi umierają z chłodu i niedożywienia, ale z uśmiechem na ustach, bo mają halucynacje, że znaleźli ziemnioka, a to kamień? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 4
@dlkv na Łotwie 3-4 polskie szkoły średnie. Na temat podstawowych nie wiem. W Rydze, Rezekne i Daugavpils.
W mojej się zmienił dyrektor i Polska bardzo wspiera, mi się wydaję że u niej jest przyszłość :)
U nas zachęcają na studia w Polsce i ambasada również pomaga w czym się da
  • Odpowiedz
  • 0
@KanzFafka zgoda na 100%, Ryga piękna, ale jak się jedzie dalej to się robi gorzej. Ale większe miasta są bogate i warte do zwiedzania: np Jurmała, Rezekne, Ogre i td
  • Odpowiedz
@Blazniko: ergo raczej spokojnie, super.

Byłem ciekaw czy i tam nie 'reformuja' szkolnictwa jak na Litwie czy Ukrainie( ͡° ͜ʖ ͡°)

To udanego pobytu i życia w kraju ʕʔ
  • Odpowiedz
  • 2
@dlkv na Łotwie tak się dzieje ze szkołami rosyjskimi wprowadzając tylko łotewski - ludziom nie zostaje wyboru. Ale moja polska szkoła była cudna :)
  • Odpowiedz